Európába is átcsaptak az amerikai Floyd-ügy hullámai – videókkal

Európába is átcsaptak az amerikai Floyd-ügy hullámai – videókkal

Rendőrségi akció George Floyddal szemben. A beszámolók szerint a 46 éves férfi egy hamis 20 dolláros bankjeggyel akart fizetni egy boltban (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Világszerte nagy felháborodást okozott a minneapolisi George Floyd halála, aki egy rendőri igazoltatás során vesztette életét, miután egy járőr perceken keresztül térdelt az életéért könyörgő férfi nyakán. Egy, a Twitteren keringő videó tanúsága szerint Belgiumban például egy vonat oldalára fújt „Kérem, nem kapok levegőt” graffitivel üzentek az amerikai hatóságoknak, és vállaltak szolidaritást az afroamerikai áldozattal. A videót már ezrek osztották meg, köztük Guy Verhofstadt belga liberális politikus is. 

Ugyancsak a „Nem kapok levegőt” szlogennel vonultak utcára Nagy-Britanniában is: Londonban vasárnap több ezren tüntettek az amerikai nagykövetség előtt, de Cardiffban és Manchesterben is százak dacoltak a járvány miatti gyülekezési tilalommal. 

Eközben nem csitul az Amerika-szerte kialakult demonstráció-sorozat sem, amely George Floyd hétfői meggyilkolása után indult el. A fekete férfit Minneapolisban egy rendőrtiszt rángatta ki a kocsijából. Hamis pénzzel való fizetéssel gyanúsították, megbilincselték, majd Derek Chauvin nyolc percen keresztül térdelt a tehetetlen férfi nyakán, aki végül életét vesztette a helyszínen. Chauvint azóta letartóztatták,  aki ellen gyilkosság miatt vádat is emeltek. A rendőr már korábban is többször megengedhetetlen erőszakkal élt, ezért szembekerült a törvénnyel. A történtek hatására a felesége is beadta a válópert.

A feketék jogaiért és a rendőri erőszak ellen kezdődő tüntetések azonban egyre inkább eldurvulnak az országban, Indianapolisban már haláleset is történt. Vasárnapra virradó éjszakára pedig egész Los Angelesben kijárási tilalmat rendeltek el. A kontroll visszaállításáért Gavin Newsom kormányzó rendkívüli állapotot hirdetett, és bevetették a Nemzeti Gárdát. A rendőrök egyelőre gumilövedékeket és gumibotokat alkalmaztak, több mint 500 embert tartóztattak le. Legalább 48 amerikai városban voltak még azonban szombaton nagy demonstrációk, melyek több helyen erőszakossá váltak.

Salt Lake City-ben egy idős férfi leparkolt a tüntetők mellett, a kocsijából előkapta nyilát, felhúzta és a tiltakozó emberekre célzott – tudósított a TMZ. Egy nő videóra vette a megvadult önbíráskodót, aki – a felvételen úgy látszik – többeket meglőtt. A tömeg rárontott, a letepert embervadászt letartóztatták. A férfi autóját a feldühödött szemtanúk felgyújtották.

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Ftwitter.com%2Fi%2Fstatus%2F1266884385854255104%3Ffbclid%3DIwAR04F1E4QCfinZLT55G6mQgqxSF7dVL3o5-v7hzFmkL5DqBSC1CnRgobsa8&h=AT2zxDHhqGjVVTLB2lFmho5aLOzpvkZ_H1KOn0oCNV53XiaVPUnB3fQpLmKI1BjWACJdJf9DxI6HwM9AEyqfu45Z1yKbSAUnzn3a1LomcOnDBcP1QAf4RgIOCGs1VoRElCwgytIYZ0s3jHo

A hírességek sincsenek biztonságban: rendőrök támadtak például az 53 éves filmsztárra, John Cusackra, amikor a zavargásokat, és az utcán lángoló autót filmezte a chicagói éjszakában. A sztár Twitter-oldalán osztotta meg az erről szóló videót:

De az újságírókat sem kímélték a rendőrök, volt olyan riporter, akit élő adásban bilincseltek meg, több tudósítóra tömegoszlatásra használt fegyverekkel nyitottak tüzet. Minneapolsban például a 37 éves Linda Tirado fotóriportert szemen lőtték – írta a New York Times.

Tüntetők randalíroztak a Chicago-i Trump Tower mellett is. Donald Trump amerikai korábban hangsúlyozta: „igazságszolgáltatásra van szükség, nem káoszra”. Leszögezte, hogy Floyd halála a minneapolisi utcán „súlyos tragédia”, de szerinte éppen az elhunyt férfi emlékét gyalázzák meg „a lázongók, a fosztogatók és az anarchisták”. 

„Határozottan ellenzem, hogy bárki visszaéljen ezzel a tragédiával, fosztogasson és raboljon, megtámadjon és fenyegessen másokat” – fogalmazott. Az elnök vasárnap azt tweetelte, hogy az Egyesült Államok terrorszervezetnek fogja minősíteni az antifa mozgalmat – írja a CNN. Trump szerint az amerikai nagyvárosokban zajló zavargások mögött antifasiszta csoportok állnak. Az Antifa mozgalom tagjai általában baloldali, szélsőbaloldali politikai nézeteken vallanak, és gyakran felszólalnak az elnyomott kisebbségekért és a vagyon felhalmozása ellen. 

A rengeteg erőszak és fosztogatás közepette akad egy üdítő kivétel: egy michigani rendőr, Chris Swanson és csapata letette a gumibotot és a sisakot a tüntetők elé, hogy nem sokkal később már együtt vonuljanak békében.