Fejbe lőtték az ukrán parlament egykori alelnökét

Fejbe lőtték az ukrán parlament egykori alelnökét

Irina Farion 2015-ben (Fotó: Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Fejbe lőttek otthona közelében egy oroszellenesként ismert ukrán képviselőnőt, számolt be róla ukrán forrás alapján az MTI. A nyelvészként is tevékeny hatvanéves Irina Farion, aki korábban az ukrán parlament alelnöke is volt, egy lembergi kórházban halt bele sérülésébe. Pártja, a Szvoboda orosz nyomra gyanakszik.

Volodimir Zelenszkij elítélte a Farion elleni támadást, egyben utasította Ihor Klimenko belügyminisztert, illetve a biztonsági szolgálat vezetőjét, hogy találják meg az elkövetőt.

Farion az orosz nyelvhasználat terjedése ellen harcolt, és még az ukrán igazságszolgáltatással is szembe került az oroszajkú lakossággal szemben tett kijelentései miatt. A hallgatók tiltakozása miatt egy ideig az egyetemről is elküldték, ahol ukrán filológiát tanított.

A Rosszija Szegodnya orosz állami médiacsoport vezetője, Margarita Szimonjan az MTI szemléke szerint úgy fogalmazott: „Irina Fariont, aki az oroszajkú lakosság teljes kiirtásáról álmodozott, megsemmisítették. Isten nélkülünk rendezi ott a dolgokat".