Menekülnek a hirdetők az X-ről, miután Musk egyetértett egy antiszemita kijelentéssel

Menekülnek a hirdetők az X-ről, miután Musk egyetértett egy antiszemita kijelentéssel

Elon Musk 2019-ben (Fotó: Wikimedia/Steve Jurvetson)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pénteken számos nagy hirdető, például a Disney, a Paramouth, a Liongate és az Apple jelentette be, hogy felfüggeszti a hirdetéseit az X-en (a volt Twitteren), írja számos lap, például a New York Times. Az IBM már egy nappal korábban törölte a hirdetéseit, de ugyanígy tett korábban az Európai Bizottság és megannyi dollármilliókat költő hirdető is. A döntések konkrét oka az, hogy Elon Musk, a világ leggazdagabb embere és az X tulajdonosa szerdán nyíltan egyetértéséről biztosított egy olyan antiszemita kijelentést, ami rokonítható a 2018-as antiszemita terrortámadás elkövetője által hangoztatott nézetekkel. Akkor a pittsburghi Életfa Zsinagógában 11 emberrel végzett egy terrorista, Robert Bowers, ez volt Amerikai legtöbb emberéletet követelő antiszemita terrortámadása.

Szerdán Elon Musk így válaszolt az X-en posztolt egyik bejegyzésre: „Tökéletesen igazad van.” A bejegyzés pedig azzal vádolta a zsidókat, akik ellen árad az antiszemita agresszió az X-en, főként az izraeli-Hamász háború kezdete óta, hogy „ugyanazzal a dialektikus gyűlölettel viseltetnek a fehérekkel szemben, amiről azt állítják, hogy más emberek velük szemben nyilvánítanak ki”. Emellett pedig a zsidók támogatják a „kisebbségi hordák” betelepülését. Ez utóbbi egy újabban egyre népszerűbbé váló fehér felsőbbrendűségi összeesküvés-elméletre, az úgynevezett „felcserélési elméletre” utal, ami szerint a zsidók szándékosan szervezik a nem fehér bevándorlók betelepülését azzal a céllal, hogy ők kiszorítsák a fehéreket a népességben.

Pénteken a Fehér Ház is elítélte, hogy Musk ezt az antiszemita összeesküvés-elméletet tolja. Andrew Bates fehér házi szóvivő szerint „elfogadhatatlan megismételni azokat a förtelmes hazugságokat, amelyek az amerikai történelem leghalálosabb antiszemita cselekménye hátterében álltak, alig egy hónappal a zsidóság holokauszt óta legtöbb emberéletet követelő napja után”.

Az X tisztségviselői kétségbeesetten próbálják ellensúlyozni a főnök újabb nyilvános megnyilvánulása okozta katasztrófát. Linda Yaccarino, az X vezérigazgatója, akit Musk nemrégiben az NBC-től igazolt, azt írta csütörtökön, hogy az X „tökéletesen egyértelműen harcol az antiszemitizmus és a diszkrimináció ellen”. Erre Musk pénteken egyetértett egy másik bejegyzéssel, ami úgy vélekedett, hogy az IBM és a többi nagy hirdető csak azért vonták vissza a reklámjaikat, hogy ezzel meneküljenek a megaláztatás elől.

A hirdetők azóta hagyják ott az X-re átkeresztelt Twittert, mióta egy éve Musk 44 milliárd dollárért megvásárolta a platformot, és kijelentette, hogy a szólásszabadság mindennél fontosabb, így szinte eltörölték a megosztott tartalom moderálását. Ez azt okozta, hogy az X-en elszabadult a gyűlöletbeszéd, a politikai hazugság és a populista manipuláció. Számos hirdető, például a Volkswagen és a General Motors azért távozott az X-ről, mert a reklámjaik rendszeresen megjelentek nyíltan rasszista bejegyzések mellett is. A hirdetések jelentették korábban a Twitter bevételeinek 90 százalékát, de már idén áprilisra Musk bevallása szerint is 50 százalékkal estek, azóta pedig nyilvánvalóan tovább csökkentek. Emiatt a 44 milliárdért megvett Twitter értéke egy évvel később már csak 19 milliárd dollár.