Felháborodtak a szerbek a magyar MVM ajánlatán

Felháborodtak a szerbek a magyar MVM ajánlatán

Képünk csak illusztráció. Az MVM Démász Áramhálózati Kft. Fehér-tói alállomása az avatás napján, 2023. május 15-én (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Fotó: Rosta Tibor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Napok óta zajlik Szerbiában a vita, hogy privatizálják-e a Szerbiai Villanygazdaságot (EPS), miután nyilvánosságra került az állami cég felügyelőbizottságának május 18-i napirendje. Az egyik megtárgyalandó pont ugyanis az az információ volt, miszerint a magyar MVM javaslatot tett arra, hogy Magyarország közös céget alapítana a Szerb Köztársasággal abból a célból, hogy megújuló energiát termeljenek 11 szerbiai vízerőmű leválasztásával az EPS-től. A dokumentumot megszellőztető ellenzéki képviselő, Dusan Nikezic – aki a Szabadság és Igazságosság Párt (SSP) alelnöke – úgy kommentálta az esetet, hogy ezzel a titkos üzlettel megkezdődött az EPS privatizációja, ami egyenes következménye Aleksandar Vucic szerb elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök barátságának.

Nikezic szerint az egyezség értelmében az MVM-nek 600 millió euró készpénzt kellene betenni a közös cégbe, amivel a szerb és a magyar tulajdoni hányad aránya azonos lenne. A politikus azonban úgy értesült, hogy az azonos tulajdoni hányad ellenére mégis azt javasolták, hogy a magyar cég vegye át az irányítást a közös vállalatban, miközben az MVM-nek szinte semmi tapasztalata nincs a vízerőművek területén. Sőt, a politikus hozzátette, hogy ez nem is az első próbálkozás volt, hogy a szerbiai vízerőműveket átadják a magyar félnek, mivel kilenc hónappal ezelőtt érkezett egy még rosszabb ajánlat, amikor is a készpénz helyett a „nem létező know how-t” ajánlották fel. Az SSP ezért felszólította az EPS vezetését, hogy utasítsa el az MVM ajánlatát, emellett azt kérte a hatóságoktól, hogy vezessenek be rendkívüli állapotot a tönkrement energiaszektorban és bízzák az EPS irányítását inkább egy professzionális menedzsmentre.

Miután az ellenzéki politikus vasárnap délben közleményt adott ki az esetről, a szerbiai energiaügyi minisztérium azonnal reagált és közölte: Az EPS felügyelőbizottsága nem hozott semmiféle döntést, amelynek eredményeképpen közös vállalatot hozna létre a magyar MVM-mel és 11 vízerőművet leválasztana a rendszerről. Az energiaügyi minisztérium emellett kiemelte: az EPS zártkörűen működő részvénytársaság és továbbra is 100 százalékban az állam tulajdonában marad. A tárca szerint nem jelent újdonságot, hogy egyesek az EPS-ből hamis információkat terjesztenek, és így aggodalmat keltenek a nyilvánosságban és a dolgozók körében, ezért vizsgálat tárgyává kellene tenni, hogy a vállalat vezetőségének hivatalos dokumentumai miért kerülnek a nyilvánosság elé hamis információkkal.

A szerb sajtó vasárnap óta behatóan foglalkozott az üggyel, amelyből az bizonyosan látszik, hogy a szerb energetikai tárca nem cáfolta, hogy az MVM valóban tett ilyen ajánlatot. Majd megszólaltak a szektor szakértői is, akik több okból is elfogadhatatlannak találták az ajánlatot. Zeljko Markovic, a Deliotte Szerbia energetikai szakértője például felvetette, hogy a kérdéses vízerőművek értéke nagyobb lehet, mint 600 millió euró, emellett ha az egyik fél pénzt fektet be a közös cégbe, a másiknak is ezt kell tennie, míg ha tárgyi eszközöket tesz bele az egyik fél a cégbe, a másiknak is ezt kellene tennie. Az MVM azonban nem tenné be még néhány erőművét sem a közös vállalatba. A szakértő többek között azt is kiemelte, hogy kérdéses, vajon megvan-e az MVM-nek a szakmai tudása és tapasztalata a vízerőművek esetében. Markovic ugyanakkor felvezette, hogy az EPS korábban már létrehozott egy vegyes vállalatot a boszniai Szerb Köztársaság áramszolgáltatójával egy vízerőmű megépítésére, amely jó példa lehet a régió villanyárammal foglalkozó társaságainak együttműködésére. Azonban az ilyen vegyes vállalatoknál alap kell legyen, hogy a partnerek egyenlőek lesznek, azonban a rendelkezésre álló információk alapján a magyar ajánlatból ez nem látszik. A szakértő egyébként úgy értesült, hogy az MVM ajánlatát az EPS vezetősége elvetette, majd erről tájékoztatta a vállalat felügyelő bizottságát is.