Ferenc pápa: Az izraeli-palesztin konfliktusnak nem szabad tovább szélesednie

Ferenc pápa: Az izraeli-palesztin konfliktusnak nem szabad tovább szélesednie

Ferenc pápa heti általános audienciát tart a vatikáni Szent Péter téren 2023. november 8-án (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Fabio Frustaci)

Fotó: Fabio Frustaci

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Minden ember élete szent, legyen keresztény, zsidó, muszlim, akármilyen nép vagy vallás tagja – jelentette ki Ferenc pápa a Szent Péter téren vasárnap. A katolikus egyházfő délben mondott beszédében hangsúlyozta: nincsen pillanat, amikor ne gondolna a súlyos helyzetre Izrael és a palesztin területek között.

– „Közelségét” fejezte ki mindazokkal, akik szenvednek, akár palesztinokról, akár izraeliekről van szó. „Átölelem őket ebben a sötét pillanatban, és sokat imádkozom értük” – hangoztatta Ferenc pápa. A harcok leállítását sürgette, úgy vélve, hogy a fegyverek soha nem fognak békéhez vezetni. „A konfliktus ne szélesedjék! Elég volt! Elég, testvérek, elég!” – ismételte a pápa.

Gázában a sebesültek azonnali ellátását, a civil lakosság védelmét szorgalmazta a katolikus egyházfő, még több humanitárius segítséget kérve az „elgyötört palesztin népnek”. Másrészt az izraeli túszok szabadon engedését is sürgette, elsősorban a gyerekekét és az idősekét. Az MTI által is idézett Ferenc pápa leszögezte: „minden ember élete szent, legyen keresztény, zsidó, muzulmán, akármelyik néphez vagy valláshoz tartozzon, értékes Isten szeme előtt, és joga van békében élni”. A pápa azt kérte, ne veszítsük el a reményt annak érdekében, hogy „az emberiesség érzése felülkerekedjék a rideg szíveken”. 

A Hamász Izraelt ért október 7-i összehangolt támadássorozatába 1200 izraeli vesztette életét, és több mint kétszáz embert túszként még mindig a Gázai övezetben tartanak fogva. Az izraeli haderő ellencsapásaiba eddig 11 ezer palesztin, köztük több mint 4500 gyerek halt meg.

Az egyházfő megemlékezett a Szudánban zajló polgárháborúról is, amely súlyos humanitárius helyzetet teremtett több millió menekülttel. Ferenc pápa a nemzetközi közösség fellépését kérte azért, hogy a humanitárius segélyszállítmányok célba érkezhessenek, valamint békés megoldást sikerüljön találni a helyzetre.