Ferenc pápa nem adta fel a békeoffenzívát

Ferenc pápa nem adta fel a békeoffenzívát

Ferenc pápa a híveket üdvözli a Szent Péter téren (Fotó: Vatican News)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ferenc pápa „békeoffenzívának" nevezte az ukrajnai háború leállítására tett erőfeszítéseket a Vida Nueva spanyol digitális portálon pénteken közölt interjúban. Az egyházfő kijelentette, folytatni akarja a megkezdett diplomáciai munkát, amelyet még a tavasszal Matteo Zuppi bíborosra bízott, aki mostanáig Kijevben, Moszkvában és Washingtonban tárgyalt. Ferenc pápa emlékeztetett, Zuppi bíboros beszámolói alapján „Kijevben továbbra is a győzelemre összpontosítanak, nem élve a közvetítés lehetőségével”, Moszkvának a pápai küldöttel szemben tanúsított magatartását pedig „diplomatikusnak" nevezte.

Az eddigi legnagyobb sikernek az Ukrajnából Oroszországba szállított gyerekek hazatérése ügyében történt jelentős előrelépést nevezte. A megvalósítás érdekében – tette hozzá Ferenc pápa – szándékában áll állandó diplomáciai képviselő kinevezése, aki a híd szerepét töltheti be az orosz és az ukrán hatóságok között. A katolikus egyház vezetője arról is beszélt az interjúban, hogy Zuppi bíboros következő állomása Peking lesz, mivel „Washington és Peking tartja kézben a konfliktus enyhítésének kulcsát". Elmondta, a vatikáni diplomácia béketalálkozó előkészítésén dolgozik, amelyet vallási vezetők részvételével Abu-Dzabiban tartanának novemberben az ENSZ Dubajban esedékes klímacsúcsa előtt. A kezdeményezést Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár koordinálja, és azért esett Abu-Dzabira a választás, hogy a béketalálkozót a Vatikánon kívül, semleges területén rendezzék.