Fico szövetségese nyerte a szlovák elnökválasztást

Fico szövetségese nyerte a szlovák elnökválasztást

Peter Pellegrini szlovák parlamenti elnök, a Hang (Hlas-SD) párt vezetője, elnökjelölt az államfőválasztás második fordulóját követő eredményváró rendezvényre érkezik Pozsonyban 2024. április 6-án (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Robert Fico miniszterelnök koalíciós partnere, Peter Pellegrini jelenlegi házelnök, a Hlas párt elnöke nyerte a szlovák államfőválasztást szombaton – derült ki a szavazatok 98 százalékának összeszámlálása után.

Este tíz után zártak be az utolsó szavazóhelyiségek is, az államfőválasztás második, döntő fordulója érdemi fennakadások nélkül, az előző 52 százalékosánál magasabb, 61 százalékos részvétel mellett zajlott. A március 23-án tartott első fordulóban Ivan Korcok egykori külügyminiszter kapta a szavazatok 42,5 százalékát, mögötte a második helyen, 37 százalékkal végzett Pellegrini, akit korábban biztos befutónak tartottak. A második fordulóban megfordult a sorrend, Pellegrini 54:46 százalék arányban győz. Pártja eredményváróján már el is kezdődött az ünneplés. A déli járások mindegyikét Peter Pellegrini nyerte – írja a Napunk. A legnagyobb arányú győzelmei között van 44 és 40 százalékpontos is.

A két forduló között a magyar pártokat tömörítő Magyar Szövetség Pellegrini mögé állt be. Rastislav Kacer egykori külügyminiszter azt mondta a Napunknak Korcok eredményváróján, hogy Orbánék durván beavatkoztak a szlovák elnökválasztásba Pellegrini oldalán – és megfordította az eddig nyugatpárti, demokratikus magyar választók egy részét. „Propagandát csináltak, olyan hidakat adtak át, melyek még el sem készültek. Összekötötték a putyini érdeket Budapest érdekeivel, a Kreml narratíváit propagálták Ukrajnával szemben. Annak azonban örülök, hogy az első fordulóban Korčok nagyon sok magyarlakta régióban verte Pellegrinit és Forrót is” – jegyezte meg.

Ivan Korcok korábban arról beszélt, hogy az államfőválasztás fő tétje az, hogy olyan ember kerül-e az államfői székbe, aki a miniszterelnök asszisztenseként fog működni, vagy olyan, aki képes az együttműködésre, de arra is, hogy egyértelműen szembehelyezkedjen azokkal a dolgokkal, amelyek nincsenek rendben. Pellegrini már a kampány kezdetén világossá tette, hogy szerinte téves az az elképzelés, hogy az államfőnek ellensúlyoznia kell a kormányt, ehelyett inkább egyesítenie kell az országot, és tiszteletet kivívnia külföldön.

Beharangozó cikkünkben azt írtuk, hogy az első fordulós szavazatok területi eloszlása alapján Korcok fő választói bázisa nagyvárosokban él, ezzel szemben Pellegrininek vidéken, illetve az ország keleti részén sikerült elnyernie a szavazók szimpátiáját. Ennél természetesen jóval fontosabbak voltak az ideológiai különbségek, hiszen Korcok hívei elsősorban EU-párti, liberális értékrendet vallanak, ezzel szemben a Pellegrini-szimpatizánsok többnyire a jelenlegi kormánykoalíció támogatói közül kerülnek ki. Nem mellékes azonban, hogy Pellegrinit sokkal nyugatosabb politikusnak tartja a szlovákiai közvélemény, mint egykori párttársát, Ficót, aki mostanra ugyanazokat a szólamokat ismételgeti az ukrán háború kapcsán, mint magyarországi szövetségese, Orbán Viktor.