Financial Times: Az EU Putyin és Lavrov vagyonának befagyasztására készül

Financial Times: Az EU Putyin és Lavrov vagyonának befagyasztására készül

Vlagyimir Putyin videóüzenetet intéz a nemzethez, miután aláírta a két önhatalmúlag kikiáltott délkelet-ukrajnai szakadár terület a Kremlben 2022. február 21-én (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Alekszej Nyikolszkij)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Unió arra készül, hogy befagyasztja Vlagyimir Putyin és Szergej Lavrov számláit az Oroszországgal szembeni szankciók harmadik fázisaként – közölte a Financial Times. A külügyminiszterek péntek délután fogadhatják el az újabb szankciókat, és az orosz bankok valamint az ipar elleni intézkedéseket.

Putyint és Lavrovot viszont nem sújtanák utazási korlátozással, hogy fenn tudják tartani a diplomáciai kapcsolatok esélyét. A szankciócsomag érinthet egyes oligarchákat, illetve különböző szektorokat, gazdasági érdekeltségeket is. 

Egy névtelenséget kérő uniós tisztviselő a Reutersnek nyilatkozva elmondta: „A lehető leggyorsabban cselekszünk”, és hozzátette, hogy az EU „még több” oligarchát is célba vehet.

Az EU ezen kívül arra is készül, hogy csökkentse energiafüggőségét Oroszországtól, ennek pontos részletei még nem ismeretesek, mindenesetre stratégiai gáztárolókat létesítenének. 

Péntek délután Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője is megerősítette az EU külügyminisztereinek esedékes tanácskozása előtt, hogy „amennyiben nem lesznek meglepetések, és senki sem tiltakozik, akkor igen, Putyin és Lavrov is rajta lesz a listán”.