Gabonban betiltották a denevérfogyasztást

Gabonban betiltották a denevérfogyasztást

Forrás: Wikipedia

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Betiltották a denevérek és tobzoskák árusítását és fogyasztását Gabonban azt követően, hogy felmerült, a koronavírus egyik közvetlen forrásaként szolgáltak — írta a Nature.

A járvány a kínai Vuhanból indult, az ottani úgynevezett „wet marketek” ágyaztak meg neki, ezeken a helyeken pedig olykor tobzoskát is árultak. Egyébként frissen vágott nyers húst, haszonállatokat, zöldséget és gyümölcsöt egymás közvetlen közeléből lehet az ilyen helyeken venni. De árultak még különböző rovarokat, kígyókat, mókust, fácánt, sőt akár tevét, krokodilt és farkaskölyköt is. A járvány állítólagos kínai csillapodása után egyébként máris a wet marketek újranyitásán gondolkoznak, bár ezt világszerte többen ellenzik.

Gabon elnöke, Ali Bongo Ondimba emellett egyébként kijárási korlátozásokat jelentett be a fővárosban, Libreville-ben, továbbá gazdasági mentőcsomagot jelentett be.

Nem biztos, hogy a halpiacról szabadult el a koronavírus | Magyar Hang

A lapunknak is nyilatkozó Richard Ebright mikrobiológus szerint a vírus génszerkezete és tulajdonságai nem utalnak arra, hogy mesterségesen előállított vírusról lenne szó.

Bár a tobzoska különösen veszélyeztetett állatnak számít, Libreville piacain eddig lehetett kapni a húsát, ami rendkívül népszerűnek is számított. De az állat gyógyászati célú felhasználása szintén ismert, bár a tudósok szerint valójában nincs túlzottan terapeutikus hatása.

Gabon vadgazdálkodási minisztériuma egy, a Nature-ben megjelent tanulmányra hivatkozva azt közölte, két különböző vírus kombinációjából született a koronavírus, az egyik a denevérekhez, a másik pedig a tobzoskákhoz áll közel. A közép-afrikai országban egyébként három napja mindössze 21, cikkünk megjelenésekor is csak 30 koronavírus-fertőzöttet jelentettek, akik közül eddig egy személy halt bele a kórba.