Ha átvertek, nem bocsátunk meg – Szenvedélyes üzenet és magyar ígéretek az ENSZ-klímacsúcson

Ha átvertek, nem bocsátunk meg – Szenvedélyes üzenet és magyar ígéretek az ENSZ-klímacsúcson

New York, 2019. szeptember 24. Áder János köztársasági elnök felszólal az ENSZ-klímacsúcson a világszervezet New York-i székházában 2019. szeptember 23-án. Áder János Magyarország Virtuális erőmű programját ajánlotta a csúcs résztvevőinek figyelmébe felszólalásában. Az éghajlatváltozással foglalkozó csúcsértekezleten 66 állam- és kormányfő - köztük Áder János köztársasági elnök - vesz részt. MTI/Bruzák Noémi

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Üres szavakkal elloptátok az álmaimat és a gyermekkoromat. És én még a szerencsések közé tartozom – mondta a politikai döntéshozóknak címzett szenvedélyes beszédében Greta Thunberg svéd klímaaktivista hétfőn az ENSZ New York-i klímacsúcsán. – Az emberek szenvednek, az emberek haldokolnak, a teljes ökoszisztéma összeomlik. Egy tömeges kihalás kezdetén állunk, és ti csak a pénzről és a gazdaság örökké tartó növekedésének tündérmeséjéről tudtok beszélni. Hogy merészelitek – fogalmazott a Guardian összefoglalója szerint a 16 éves svéd aktivista, aki a környezet kímélése miatt repülő helyett hajóval utazott az Egyesült Államokba.

Elmondta, a tudomány álláspontja több mint 30 éve kristálytiszta. 50 százalék az esélye, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével a szükséges 1,5 Celsius-fokon belül tarthatjuk a hőmérséklet emelkedését a következő tíz évben. Ez az arány lehet, hogy elfogadható sokak számára, de ez nem old meg semmit – hangsúlyozta Thunberg.

– Bennünket hibáztattok, de a fiatalok már kezdik megérteni az árulásotokat. Rajtuk tartjuk a szemünket, és ha továbbra is minket támadtok, soha nem fogjuk megbocsájtani nektek – ígérte meg az aktivista.

„Az éghajlatváltozás nem válogat az ideológiák között” | Magyar Hang

A klímaváltozás a konzervatívokat ugyanúgy sújtja, mint a liberálisokat, ezért sem lehet politikai kérdést csinálni belőle – mondja Ürge-Vorsatz Diána fizikus, klímakutató, aki szerint drasztikus változásra van szükség ahhoz, hogy elkerüljük a katasztrófát. - Az Erik, a viking című angol vígjáték egyik jelenetében az éppen süllyedő Atlantisz királya és udvartartása kórusban bizonygatja, hogy „nem süllyedünk, nem süllyedünk"” míg végül elnyeli őket az óceán.

Donald Trump amerikai elnök nem vette komolyan a fenyegetést, hétfő este Twitter-üzenetben próbálta meg nevetségessé tenni. Thunberg beszédének az emberiség haldoklásáról szóló részét idézte, majd hozzátette: „úgy tűnik, hogy egy nagyon boldog fiatal lány tekint előre a fényes és csodálatos jövőbe, milyen jó ezt látni!”

A hétfői klímacsúcson számos ország vezetője felszólalt, és tett vállalásokat a káros anyagok kibocsátásának csökkentése érdekében. – A klímaváltozás korunk meghatározó ügye és most van az a döntő pillanat, amikor tehetünk ellene valamit. Még van időnk fellépni a klímaváltozás ellen, de példátlan erőfeszítésre van hozzá szükség az egész társadalom részéről. Arra kérem a vezetőket, hogy ne hangzatos beszédekkel készüljenek, hanem konkrét tervekkel arról, hogy miként tudjuk előmozdítani a klímaváltozás elleni fellépésünket – fogalmazott a találkozó előtt António Guterres ENSZ-főtitkár.

Klímaváltozás: „aki húzza az időt, az magának és a saját gyermekeinek is árt” | Magyar Hang

Hitelből élünk, amit soha nem fogunk tudni visszafizetni, a jövőnk tartalékait használjuk fel - mondják a Fridays for Future nemzetközi klímatüntetés-sorozat magyarországi eseményeinek fő szervezői. Hartmann Johanna és Pribéli Levente biológia szakos egyetemistaként csatlakoztak a Greta Thunberg svéd középiskolás indította globális akcióhoz.

Áder János köztársasági elnök Magyarország Virtuális erőmű programját ajánlotta az ENSZ-klímacsúcs résztvevőinek figyelmébe hétfői felszólalásában. Az MTI közlése szerint a köztársasági elnök a plénum előtt elmondta, hogy a 10 éve indult program lényege és filozófiája szerint az a legolcsóbb energia, amelyet meg sem termelünk. „A program keretében eddig több energiát takarítottunk meg, mint ami a magyarországi atomerőmű teljesítményének egy negyede”.

A köztársasági elnök hangsúlyozta, Magyarország 1990 óta 32 százalékkal csökkentette szén-dioxid-kibocsátását úgy, hogy az ország energiafogyasztása is csökkent. Hazánk vállalja továbbá, hogy 2030-ig megtízszerezi naperőművi kapacitását, befejezi a szén energetikai hasznosítását és bővíti atomerőművi termelését, lehetővé teszi, hogy a magyarországi áramtermelés 90 százaléka 2030-ra, szén-dioxidmentes legyen.

A klímacsúcs idején Dmitrij Medvegyev, orosz miniszterelnök aláírta a 2015-ös párizsi klímaegyezmény elfogadásáról szóló rendeletet, ezzel Oroszország is csatlakozott a globális felmelegedés ütemének csökkentése érdekében kötött egyezményhez.