Háborús bűnöket dokumentáltak videón, ám nem tudni, melyik fél követte el

Háborús bűnöket dokumentáltak videón, ám nem tudni, melyik fél követte el

Pillanatkép az egyik videóból

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Oroszországban az állami médiában és a közösségi oldalakon is terjednek bizonyítékként tekintett videók arról, hogy ukrán katonák háborús bűnöket követnek el azzal, hogy „kíméletlenül fejbe lőnek” tíz orosz hadifoglyot a luhanszki Makijevkánál. Érdekes módon a felvételeket először az ukránok kezdték terjeszteni, igazolva velük katonáik hősiességét és bátorságát, akik visszafoglalják az elrabolt területeket. A New York Times egy hosszú cikkben elemzi a videókat, amelyeket hitelesnek tart. A felvételek alapján összerakható történet valóban vet fel kérdéseket, ugyanakkor a helyzet bonyolultabb annál, hogy egyszerű, fekete-fehér választ adjunk arra, kinek van igaza. Sőt, még az is lehet, hogy mindkét fél háborús bűncselekményt követett el egyszerre.

A videók betekintést adnak egy háború igazi borzalmaiba, de fontos részletek hiányoznak, így mindkét fél fel tudja használni propagandára. Most Moszkva és Kijev kölcsönösen háborús bűnök elkövetésével vádolja egymást ugyanazon események miatt – egyik szerint lelőttek magukat megadó katonákat, vagyis hadifoglyokat, a másik szerint az volt háborús bűn, hogy megadást színlelve tüzet nyitott egy katona.

Az ENSZ szigorú vizsgálatot ígér. – Tudunk a videókról, és vizsgáljuk őket – mondta Marta Hurtado, az ENSZ Emberi Jogi Hivatalának szóvivője pénteken a Reutersnek. – A harcképtelen katonának gyorsított kivégzésével kapcsolatos állításokat azonnal, teljes körűen és hatékonyan ki kell vizsgálni, és az elkövetőket felelősségre kell vonni. A nemzetközi jog szerint egyébként harcképtelennek minősül mindenki, aki eszméletlen, megadja magát vagy fegyvertelen – közölte.

Az események egyébként akkor történtek, amikor az ukrán hadsereg november közepén visszafoglalta a luhanszki területen lévő Makiivka falut. Ekkor az orosz erők súlyos veszteségeket szenvedtek el. A The Times a videókat műholdfelvételekkel összevetve megerősítette, hogy a falu egyik tanyáján rögzítették őket. Van köztük drónvideó és egy ukrán katona mobiltelefonos felvétele is.

Az első felvételen mezőn fekvő ukrán fegyvereseket látunk, miközben lövések hallatszódnak. A katonák ukránul és oroszul is beszélnek, egy pillanatra az operatőr megmutatja az arcát – ezt az amerikai újság kitakarta.

A következő már légifelvétel – ukrán katonákból álló csoportot látunk egy tanya udvarán. A ház és a környező épületek súlyosan megrongálódtak. Az egyik ukrán katona földön fekszik, lőállásban, egy fészer fele célozva. Mögötte egy második ukrán katona áll, egy harmadik puskával a kezében járkál az udvaron, egy negyedik pedig a földön egy halottnak tűnő orosz katona testét vizsgálja. A közelben egy másik, szintén orosznak tűnő holttest fekszik mozdulatlanul. A fészerben orosz katonák lapulnak, de egyelőre nem látjuk őket.

A következő jelent újra mobilos videó, mely ismeretlen okból időnként leáll. Az egyik ukrán fegyveres óvatosan közelít az épülethez, ahol az orosz katonák menedéket találtak, géppisztolyos társa hátulról fedezi őt. Több lövés hallatszik – bár nem világos, hogy honnan –, és a katona lassan hátrál egy melléképületből, előcsalogatva az orosz katonákat. A videó megszakad, és amikor újraindul, hat orosz katona fekszik arccal a földön egymás mellett. Legalább ketten közülük élnek, mert látható, ahogy mozognak. Újabb négy katona hagyja el egymás után felemelt karral az épületet – lassan jönnek ki és lefekszenek a társaik mellé. Az oroszok is egyenruhában vannak, golyóálló mellényt és sisakot viselnek. A mellettük álló ukránok közül ketten látszólag nyugodtak, a föld felé szegezik puskájukat.

A katonák elfogása eddig rendben és incidensek nélkül zajlik, ám hirtelen minden megváltozik. Amikor a tizenegyedik katona kijön az épületből, tüzet nyit, az ukránokra célozva. Utóbbiakat meglepi a támadás, a mobiltelefon kamerája is megrándul. Nem igazán látszik, mi történik – az amerikaiak kockáról-kockára történő elemzése szerint azt még ki lehet venni, hogy a videós melletti ukrán katona is felemeli a fegyvert és a támadó fele céloz. Ez a felvétel itt véget ér, de egy következő légi felvételből látszik a véres eredmény: az orosz katonák mozdulatlanul fekszenek, láthatóan halottak, többségük úgy helyezkedik el, ahogyan megadták magukat. Körülöttük vértócsák, és úgy tűnik, hogy többen a felsőtestükön vagy a fejükön sérültek.

Az az orosz, aki az ukránokra lőtt, úgy tűnik, a helyszínen meghalt, és abban a helyzetben fekszik, ahonnan tüzet nyitott. A mellette lévő fehér téglafal, ahol állt, frissen megrongálódott, talán az ukrán erők választüzétől.

– Úgy tűnik, hogy a legtöbbjüket fejbe lőtték – mondta Rohini Haar, az Orvosok az Emberi Jogokért orvosi tanácsadója egy interjúban. – Vértócsák vannak. Ez arra utal, hogy egyszerűen ott hagyták őket holtan. Úgy tűnik, nem tettek erőfeszítést arra, hogy segítsenek rajtuk – fűzte hozzá. Haar szerint a földön fekvő katonákat gyakorlatilag hadifoglyoknak kell tekinteni. A Római Statútum, vagyis a Nemzetközi Büntetőbíróságot létrehozó szerződés egyik pontja kimondja: „A nemzetközi fegyveres konfliktus törvényeinek megsértését jelenti egy olyan harcos megölése vagy megsebesítése, aki miután letette a fegyvert, vagy mivel már nem rendelkezik a védekezéshez szükséges eszközökkel, megadja magát”.

Iva Vukusic, az Utrechti Egyetem háborús bűnökkel foglalkozó ügyészségi szakértője szerint pusztán a videós bizonyítékok alapján nehéz megállapítani, hogy az ukránok háborús bűncselekményt követtek-e el vagy sem. A kritikus kérdés az események sorrendisége és az, amit nem látunk, hogy összesen hány lövés dördült el és mikor.

Ha a magukat megadó katonák akkor hunytak el, amikor az ukránok az utolsóként kiérkező orosz katona támadását viszonozták nagy tűzerővel, akkor nem történt háborús bűncselekmény a részükről – a pillanat hevében, önvédelemből lőttek mindenre, ami mozog. Sőt, az oroszok követtek el háborús bűncselekményt, amikor megadást színlelve támadták meg az ukránokat – ezt is tiltják a genfi egyezmények. Ráadásul ha a földön fekvő hadifoglyokat nem kutatták át előtte, a védekező ukránok nem tudhatták, náluk nincs-e fegyver. Ha viszont a földön fekvő katonák halála a támadás semlegesítése után, úgymond bosszúból történt az ukránok részéről, akkor ők is háborús bűncselekményt követtek el.

– Könnyen lehet, hogy ha az utolsóként kilépő fickó nem lőtt volna, mindannyian hadifogolyként kerülnek fogságba, és túlélik ezt a napot – tette hozzá Vukusic.

A Makiivkából származó videók felháborodást váltottak ki az orosz háborúpárti kommentátorok körében. Vlagyimir Tatarszkij blogger a Telegram közösségi üzenetküldő alkalmazáson közzétett bejegyzésében azt írta, hogy minden orosznak „többször meg kell néznie ezt, hogy megértse, kik ellen harcolunk”, és hogy „egyetlen orosz sem élhet és alhat nyugodtan”, amíg az elkövetők életben vannak.