„Halál Amerikára!” – kiabálták az iráni Szulejmáni tábornok gyászmenetén

„Halál Amerikára!” – kiabálták az iráni Szulejmáni tábornok gyászmenetén

„Halál Amerikára és Izraelre!” feliratú plakátok Bagdadban 2020. január 3-án. Ali Hamenei, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője háromnapos nemzeti gyászt rendelt el az amerikai légicsapásban elhunyt Kászim Szulejmáni tábornok halála miatt (Fotó: MTI/EPA/Murtadzsa Latif)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hatalmas tömeg vett részt Bagdadban a pénteken egy amerikai dróncsapással likvidált iráni tábornok, Kászim Szulejmáni ravatalánál. A brit közszolgálati BBC beszámolója szerint a szombat reggeli gyászmenet körbejárt az iraki fővárosban, a gyászolók kezében iraki és más milicista zászlókat lengettek, a tábornok, valamint Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője, Ali Hamenei portréja is feltűnt. Egyúttal azt kántálták: „Halál Amerikára!”

Kászim Szulejmáni testét ezt követően szombaton este szállítják vissza Iránba, ahol háromnapos gyászszünet veszi kezdetét, hogy majd kedden a tábornok szülővárosában, a közép-iráni Kermánban helyezzék örök nyugalomra földi maradványait.

Közben az iraki fővárosban akadtak olyanok is, akik épp ünneplésbe kezdtek Szulejmáni likvidálását követően; egyesek ugyanis a háttérből ő irányította a hatóságok kemény fellépéseit a kormányellenes tüntetésekkel szemben.

Hogy a helyzet igen feszült, azt jól jelzi Irán ENSZ-nagykövetének CNN-interjúja is. Az iráni Press TV által is idézett beszélgetésben Hasszem Szulejmáni többek között arról beszélt: „Amit az Egyesült Államok tett, az egyértelműen háborús cselekmény az iráni néppel szemben. (…) A dróntámadás egy új fejezet, ami egyértelmű jele egy Irán ellen indítandó háborúnak.” A New Yorkba akkreditált diplomata azt is leszögezte, egy katonai akcióra katonai akció a válasz.

Robbanhat a Közel-Kelet az iráni tábornok megölésével? | Magyar Hang

Vannak, akik egyenesen egy amerikai-iráni háborút vizionálnak, miután Donald Trump meggyilkoltatta az Iszlám Állam rémálmát, Irán ismert tábornokát.

A brit Reuters hírügynökség azt jelentette, egy újabb konvojt ért támadás Irakban 24 órával a tábornok likvidálását követően.

New Yorkban kivezényelték a Nemzeti Gárdát a repülőterekre

New York hídjainál, fontos csomópontjainál és infrastrukturális létesítményeinél, valamint a kiemelt jelentőségű épületeknél megerősítették a biztonsági intézkedéseket, és a Nemzeti Gárda tagjai mellett több rendőrt is vezényeltek az utakra – közölte Andrew Cuomo. New York kormányzója az MTI által is idézett közleményében ugyan leszögezte, hogy sem New York városa, sem az állam nem kapott értesítést közvetlen fenyegetésekről, de hangsúlyozta: a nemzetközi események érthetően aggodalmat keltenek, ezért fokozott elővigyázatosságból elrendelte a Nemzeti Gárdának és az állam több hivatalának, hogy erősítsék meg a biztonsági intézkedéseiket és járőrözzenek a legfontosabb létesítményeknél.

New York állam rendőrőrsein és biztonsági szerveinél pénteken mindenütt terrorelhárítási tájékoztatót tartottak, és a közszolgáltatóknál megerősítették a számítógépes rendszerek védelmét is.

Az amerikai belbiztonsági minisztérium ügyvezető irányítója, Chad Wolf pénteken közleményben tudatta, hogy a tárca felkészült bármilyen fenyegetéssel szemben, de jelenleg az Egyesült Államokat nem fenyegeti közvetlen veszély. Több amerikai nagyvárosban is megerősítették a biztonsági intézkedéseket. Chicagóban, Los Angelesben és az Egyesült Államok fővárosában, Washingtonban is megnövelték a rendőrök létszámát és tovább szigorították a repülőterek biztonságát. Washington polgármestere, Muriel Bowser közleményben intett éberségre és arra hívta fel a helybéliek figyelmét, hogy azonnal jelentsék a rendőrségnek, ha bármilyen gyanús eseményt észlelnek.

Szulejmáni már 2015-től célkeresztben volt

Az amerikai sajtóban közben egymás után jelennek meg részletek Kászim Szulejmáni iráni tábornok és Abu Mahdi al-Muhandisz iraki milicista vezető pénteki bagdadi likvidálásának előzményeiről. A The Wall Street Journal napilap szombati információi szerint Donald Trump amerikai elnök nem csütörtökön hozott döntést a támadásról, hanem még december 27-én, azt követően, hogy az Irán támogatását élvező milicisták az iraki Kirkuk közelében lévő amerikai támaszpont ellen támadást intéztek, amelyben életét vesztette az amerikai hadsereg egyik alvállalkozója – egy nyelvész – is.

Az amerikai hírszerzés és biztonsági szolgálatok akkor – a lap MTI által is idézett információi szerint – egybehangzóan arról tájékoztatták a karácsonyi ünnepeket már a floridai villájában töltő Trumpot, hogy az amerikai érdekeltségek elleni merényleteket Kászim Szulejmáni irányította, és Libanonban, Szíriában, valamint Irakban további offenzívákat készít elő.

Trump meggyilkoltatta az Iszlám Állam rémálmát | Magyar Hang

Kászim Szulejmáni tábornok likvidálása után forrnak az indulatok az egész régióban.

.

A Fehér Ház egyik, neve elhallgatását kérő tisztségviselője a The Wall Street Journal munkatársának elmondta: Mike Pompeo külügyminiszter, Mark Esper, a védelmi tárca irányítója és Mark Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője akkor vitatta meg a floridai Mar-a-Lago villában Trumppal a kialakult helyzetet. Meggyőzték az elnököt arról: „most van ésszerű esély arra”, hogy a csapásméréssel nem háborút robbantanak ki, hanem az Iránon belüli „mérsékelt erőket” erősítik. A politikusok részletesen megvitatták a csapásmérés jogi hátterét is, azt, hogy Szulejmániék likvidálása minősíthető-e önvédelemnek.

Az amerikai vezetés tisztában volt azzal, hogy a Mar-a-Lagóban történt egyeztetés után öt nappal Szulejmáni Bagdadba érkezik repülővel. „Ekkor vált alkalmas célponttá” – idézte a Pentagon munkatársát a The Wall Street Journal. A bagdadi nemzetközi repülőtérről a fővárosba bevezető úton ugyanis nagyon kevés kijárat van és az utat végig magas fal övezi. Ez az amerikai döntéshozók számára – a lap megfogalmazásában – „optimális helyszín volt a célzott likvidáláshoz”.

Az amerikai közszolgálati rádió, az NPR összeállítása alapján Mike Pompeónak már évek óta célkeresztjében volt az iráni tábornok. A jelenlegi külügyminiszter már 2015-ben – amikor még Kansas republikánus képviselője volt a washingtoni kongresszusban – rendszerváltozást szorgalmazott Iránban és Szulejmánit nevezte meg a második legfontosabb embernek perzsa földön.

Akkor egy rendezvényen arról beszélt, hogy a tábornok kezéhez „amerikaiak százainak vére tapad”. Az NPR felidézte, hogy Pompeo 2017 júliusában, amikor már a Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA vezetője volt, a coloradói Aspenben évente megrendezett híres biztonsági fórumon is beszélt Szulejmániról. Arra a kérdésre, hogy realista, vagy járható megoldás-e a rendszerváltoztatás Iránban, azt felelte: „A bajkeverők, Kászim Szulejmáni és a bandája, nem megválasztott tisztségviselők. Mi ezekre az emberekre figyelünk halál komolyan, hogy ne folytathassák tevékenységüket és ne legyen hatalmuk”.