Hat brit diplomatát utasított ki Oroszország

Hat brit diplomatát utasított ki Oroszország

Vlagyimir Putyin (Fotó: AFP via Europress/Gavriil Grigorov)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hat brit diplomata akkreditációját vonták vissza Moszkvában – közölte az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) pénteken. Indoklásuk szerint a diplomaták cselekedetei kémkedésre és szabotázsakciók szervezésére utaltak, állításuk szerint olyan dokumentumok birtokába jutottak, amelyek azt bizonyítják, hogy a brit külügyminisztérium Kelet-Európáért és Közép-Ázsiáért felelős londoni részlege koordinál egy, „a politikai és katonai helyzet eszkalációjáért” felelős részleget, amelyet azzal bíztak meg, hogy biztosítsa Oroszország vereségét az Ukrajna ellen indított háborúban.

A hat diplomatát az orosz állami tévében meg is nevezték, és fotókat is mutattak róluk – írja a Reuters. Az FSZB közlése szerint Oroszország felkérte a többi brit diplomatát, hogy idejében menjenek haza, ha hasonló tevékenységet folytatnak. 

Sokak szerint Moszkva fellépése feltehetően összefügg azzal, hogy David Lammy brit külügyminiszter amerikai kollégája, Antony Blinken társaságában a napokban Kijevbe utazott, ahol, ahogy azt a Magyar Hang akkor megírta, arról az ukrán kérésről tárgyaltak, hogy engedélyezzék a nagy hatótávolságú fegyverek használatát Oroszországon belül.