Barion Pixel
HIRDETÉS - AIP
HIRDETÉS - AIP

Tragikus a levegő minősége Marosvásárhelyen

Szerző: | 2020. január 25., 14:20 | Határon túl, Külföld

Légszennyezettségi adatok 2020 január 25-én.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szombat délelőtt 11 órakor az erdélyi Marosvásárhelyen rosszabb volt a levegő, mint Pekingben, Mumbaiban vagy Karacsiban. Az úgynevezett levegőminőségi index az airvisual.com mérése szerint a 182-es értéket érte el, amely már bőven az egészségtelen határérték fölött van (151–200 között mérik ezt a kategóriát). Ugyanebben az időpontban a világ egyik legszennyezettebb városában, Pekingben 177-et, az indiai Mumbaiban 169-et, a pakisztáni Karacsiban 153-at mutatott az index. Los Angelesben és Bukarestben csak 85-öt mértek, míg Budapesten ez az érték szombat délben az Erzsébet téren 130 volt, ami szintén elég messze van az ideálistól, vagyis egészségtelen az arra érzékenyeknek.

HIRDETÉS - AIP

A levegő minősége több értékből áll össze, az úgynevezett szállópor koncentrációja a magyar főváros központjában szombat délben egyébként 47,4 volt (ez egész pontosan a levegőben lebegő szilárd és folyékony részecskék mennyiségét jelenti mikrogrammban, köbméterenként). 

Az erdélyi város rossz levegőjéért minden bizonnyal az Azomures vegyipari kombinát a leginkább felelős. Furcsa, hogy a gyár több mint ötven éves működése alatt nem készült egyetlen átfogó, tudományos megalapozottságú hatástanulmány sem, amely a környezetre gyakorolt hatását vizsgálná, ugyanakkor a román statisztikai hivatal 2014-es adatai szerint Maros megyében elhalálozottak 7,5 százaléka légúti betegségben hunyt el, ami kétszerese az országos átlagnak.

HIRDETÉS - AIP

Címkék: Budapest, Bukarest, Erdély, levegőszennyezettség, Marosvásárhely, szállópor


HIRDETÉS

HIRDETÉS - AIP

FIZESSEN ELŐ A MAGYAR HANGRA!

Friss lapszámunk

Támogasson minket!

Hirdetés

HIRDETÉS - AIP

CSATLAKOZZON HOZZÁNK PATREONON

Az élet meg minden podcast – Presser Gábor

Árnyék podcast: Miért költöztünk külföldre? – szülinapi adás

Fotó: Unsplash/Matt Botsford

Fotó: Unsplash/Matt Botsford

Pin It on Pinterest