Hodorkovszkij: Putyin olyan, mint egy maffiafőnök

Hodorkovszkij: Putyin olyan, mint egy maffiafőnök

(Fotó: Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Interjút adott a Népszavának Mihail Boriszovics Hodorkovszkij, egykori oroszországi miniszter, oligarcha, aki mintegy 10 évet töltött rács mögött, pénzmosásért, sikkasztásért és csalásért ítélték el. A ma már Londonban élő Hodorkovszkij ma is aggódik saját biztonsága miatt, félni viszont nem fél. Elmeséli, hogy az orosz börtönben megpróbáltak késsel végezni vele, máskor pedig kiszúrni a szemét, de úgy látja, hogy ennél még talán a kilencvenes évek Moszkvája is veszélyesebb volt, amikor „naponta gyilkoltak meg embereket fényes nappal, a nyílt utcán”.


Hodorkovszkij szerint a kelet-európai országok és Oroszország társadalmi és szociális szempontból egységet képeznek. Ez alatt azt érti, hogy „senki sem gondol a jövőre, mindenki a mai napot akarja túl-, illetve megélni, a gyerekeink élete ugyanolyan problematikus lesz, mint a szüleinké volt”. Szerinte ez csak akkor fog változni, ha a kelet-európai országok polgárai, köztük a magyarok egyszer majd úgy érzik, hogy otthon akarnak élni.

„Magyarország Putyin trójai falova az Unióban" | Magyar Hang

Növekvő kockázatot jelent Európa számára Magyarország közeledése Oroszországhoz - írja a Globalsecurityreview.com amerikai biztonságpolitikai portál. A cikk szerint hazánk ugyan nem veti el az Európai Unió értékeit, de egyre közelebb kerül Vlagyimir Putyin orosz elnök politikájához.

Arra a kérdésre, hogy meglátása szerint hány évig lesz még Putyin hatalmon, azt felelte a pénzember, hogy „Putyin olyan, mint az egykori maffiafőnök John Gotti: igazi Teflon Don, nem ég rá semmi”, noha „2014-ben a Krími válság aztán karcolásokat ejtett a teflonon, amely azóta is folyamatosan kopik”. Szerinte Putyin nem is marad hatalmon örökre, és a „mostani fiatalok már egy demokratikusabb jövőben fognak élni”.

Hodorkovszkij kész tényként beszél arról, hogy Putyin beleavatkozott az amerikai, az olasz és az izraeli választásokra is, de ezek apróságok szerinte ahhoz képest, amilyen problémákkal „odahaza” foglalkoznia kellene Putyinnak.

Az interjú végén Hodorkovszkij arról beszél, hogy az üzlet jobban érdekli, mint a politika, de szeretné megvalósítani vagyona segítségével azt az álmát, hogy Oroszország végre kilépjen az egyszemélyes elnöklés időszakából és valódi parlamentáris demokráciává tudjon alakulni.