Hogyan befolyásolja az amerikai elnökválasztást a járvány?

Hogyan befolyásolja az amerikai elnökválasztást a járvány?

Az első sorban: Donald Trump, az Egyesült Államok 45. elnöke és felesége, Melania, valamint elődje, Barack Obama és felesége, Michelle Obama. A hátsó sorban Mike Pence alelnök és felesége, Karen Pence, valamint elődje Joe Biden és felesége, Jill Biden csoportkép készítésén vesznek részt, miután Donald Trump letette hivatali esküjét a beiktatási ünnepségén Washingtonban 2017. január 20-án. (MTI/EPA pool/Rob Carr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Minden valószínűség szerint Donald Trump újraválasztásának legfontosabb tényezője az lehet, hogy mennyire lesz sikeres a válságkezelés. Közben már a kampányra is komoly hatással van a koronavírus: nem tartanak több nagygyűlést, minden valószínűség szerint a két összecsapó félnek zárt studióban, közönség nélkül kell majd egymással vitáznia, már csak azért is, mert jelöltek életkoruk miatt a legveszélyeztetettebb csoportba tartoznak.

Minden negyedik évben elnököt választ Amerika. A világ legnagyobb politikai cirkusza általában már előző év őszén elkezdődik, amikor a potenciális elnökjelöltek bejelentik indulási szándékukat. Az elnökválasztó év már kizárólag a voksolásról szól: a hivatalban lévő elnök, a szenátorok és a képviselők minden megmozdulásukkal az esélyeiket mérlegelik; az év első felében az előválasztásokon küzdenek meg a jelölt-aspiránsok először párton belül, utána pedig a két végső jelölt egymással vív általában többfordulós vitát. A szokásos, négyévenként ismétlődő politikai főszezont ellenben az Egyesült Államokban is elhomályosította a koronavírusra irányuló figyelem.

Természetesen, ahogy Magyarországon is, Amerikában is azonnal politikai téma lett a járványügyi helyzet is, főleg most, hogy ilyen kiélezett a helyzet. Bár Donald Trump számára nem tudott volna rosszabbkor jönni a válság, a Los Angeles Times egyenesen Trump Katrina-hurrikánjának nevezte a vírus megjelenését, amelynek feltűnésekor Trump hevesen tagadta még, hogy baj lehet: demokrata hoaxnak nevezte a járványveszélyt. Nem is olyan rég még azt állította, hogy a lakosságra az nem lesz veszélyes, pusztán azzal megoldották a problémát, hogy korlátozták a Kínából származó beutazásokat (az elnök veszélyt lebecsülő, azt kisebbítendő megnyilvánulásairól a The New York Times szemléletes infografikát is közölt), sőt, még február 26-án is, amikor alelnökét, Mike Pence-t kinevezte koronavírussal kapcsolatos ügyek koordinálására, akkor is azt mondta, hogy kontroll alatt tartják a vírus terjedését, és nagyon alacsony annak az esélye, hogy az amerikai emberek veszélybe kerülnének.

Mostanra azonban már ő is igyekszik a felkészült, felelősségteljes államférfi szerepébe pozícionálni magát, hiszen, minél nagyobb a veszély, annál nagyobb emberi kvalitásokkal kell bírni annak legyőzéséhez. Az elnök az egyre elterjedtebbé váló esetek, a lefújt sportesemények és az egyre aggódóbb közvélemény nyomására március 13-án vészhelyzetet hirdett ki, majd pár nappal ezelőtt már azt állíottta, mindig is tudta, hogy nagy a baj, és járvány lesz belőle, ám ezek ellenére az elnöki hivatal rendkívül felkészült a járványveszélyre, és 10-ből 10 pontosra értékelte saját maga teljesítményét a veszélyhelyzet elhárítására tett intézkedései kapcsán. Mindezt úgy, hogy a vészhelyzet kihirdetésekor még azt is mondta, hogy semmilyen felelősséget nem vállal a korábbi tetteiért, mivel mindig az ismert körülményekhez képest a legjobb megoldásokat választotta, így egyetlen rossz lépést sem tett.

Akár másfél évig is tarthat a járvány - figyelmeztetnek az amerikai hatóságok | Magyar Hang

A washingtoni kormány elhúzódó, újra- és újratámadó hullámmal számol, továbbá jelentkező készlethiányokkal.

Mostanra az Egyesült Államok a világ hatodik legfertőzöttebb államává lett a John Hopkins Egyetem térképe szerint, a cikk megjelenésének pillanatában 23 480 regisztrált esettel és 278 elhalálozással. Trump is érzi, hogy egyre inkább kezd ráégni kezdeti teszetoszasága miatt az ügy, ezért újabban már „kínai vírusról” beszél, külföldi vírusról (jelezve, hogy ez egyáltalán nem rasszista részéről, inkább csak tényszerű), amellyel ismét csak a felelősséget igyekszik hárítani át saját magáról.

Bár egyértelmű bizonyítékok vannak arra, hogy a vírus Kínából indult (és kezdetben a hatóságok igyekeztek eltussolni a betegséget, az egészségügyi karantént pedig hét héttel az után rendelték el, hogy a vírus megjelent), mostanra, hogy a napi új esetek száma alacsonyabbá vált, mint a napi gyógyultak száma, beindult a propaganda ott is. Kína közben abban a szerepben tetszeleg, hogy orvosi segítséget nyújt számos országnak, miközben szabadjára engedte azokat az összeesküvés-elméleteket, hogy az Egyesült Államok volt az, amelyik elterjesztette a vírust, hogy ezzel is megtörje a Kínai Népköztársaság lendületét, hogy Kína ezzel is piaci pozíciókat veszítsen. Pedig pont, hogy amiatt nevezte el az ENSZ egészségügyi világszervezete, a WHO a vírust SARS-CoV-2-nek, a betegséget pedig Covid-19-nek, és véletlenül sem vuhani vagy kínai vírusnak, hogy elejét vegye annak, hogy a nemzetek egymásnak essenek azon, a vírus melyik országból származik.

Trump korábban, még a világméretű járvány megjelenése előtt is saját elnöksége sikerességének legfontosabb fokmérőjének a tőzsdei részvényárfolyamokat tekintette, ahogy azt a legutóbbi évértékelő beszédében (State of the Union) is hangsúlyozta még februárban. „A részvényárfolyamok 70 százalékkal emelkedtek, 12 ezer milliárd dollár értéket adva a nemzeti vagyonhoz”, mondta, ahogy azt is már többször kijelentette, hogy beomolna a tőzsde, ha elveszítené az elnökséget. Ellenben a járvány kitörése óta a Dow Jones masszívan esik, a Vanity Fair magazin elemzése szerint részben amiatt is, mert a piacok elégedetlenek Trump járványveszéllyel kapcsolatos intézkedéseivel. A New York-i részvényindex-átlaga a február 12-i 29 551-es értékről az elmúlt másfél hónapban (apró felfelé történő korrekciókat leszámítva) megállíthatatlanul esett, a cikk írásának pillanatában 20 087 ponton tart, ami azt jelenti, hogy a tőzsdeindex elveszítette értékének harmadát.

Kijárási tilalmat vezettek be Kalifornia államban | Magyar Hang

Ez az egyik olyan amerikai állam, amelyet a legjobban sújt az új típusú koronavírus terjedése.

Trump elnökségének kezdetekor az árfolyam 16 ezer pont körül volt, tehát négy év alatt még így is pluszban van (a pénzügyi válság mélypontján 8 ezer pont körül volt), ám nem tudni még, hogy milyen mélyen van a vége. A legtöbb elemző, ahogy Magyarországon is, a GDP erőteljes esését várja, a brit Reuters hírügynökség jelentése szerint a JP Morgan egyik elemzője egészen döbbenetes, 14 százalékos esést vár Amerikában a második negyedévre – 2008-ban ez a recesszió 8,4 százalékos volt.

Trump elnöki periódusa tehát saját maga szerint is a gazdaság jó számaiban mérhető le: ha pedig ezek a jó számok egyik pillanatról a másikra eltűnnek, akkor az újraválasztási esélyei is csökkennek. A mára már legendássá lett mondat James Carville szájából, „a gazdaság miatt, te hülye!”, pontosan arra utalt, hogy Bill Clintonnak ez volt a legerősebb fegyvere George H. W. Bush ellen 1992-ben; Barack Obama 2008-as győzelme is a világgazdasági összeomlás után következett be. A Vox magazin által idézett elemzések is hangsúlyozzák, a szavazók a választási év gazdasági mutatóit nézik elsősorban.

Az, hogy az amerikai elnök a gazdasági teljesítménybe kapaszkodik, érthető, hiszen a felmérések szerint eléggé népszerűtlen. A Fivethirtyeight.com kimutatása szerint a népszerűségi indexe kezdettől fogva 37 és 45 százalék között mozgott, míg népszerűtlenségi indexe ennek fordítottja, 50 és 57 százalék közötti.

A Republikánus Párt a félidős választást el is veszítette, így semmiképpen nem jók az előjelek az elnök számára. Noha Joe Biden – aki a koronavírus árnyékában március 10-én és 17-én is jelentős előválasztási győzelmeket aratott Bernie Sanders felett, és gyakorlatilag bebiztosította, hogy ő lesz az elnök kihívója – nem biztos, hogy a legjobb kihívója, ám a demokraták pont az egészségügyi kérdésekben messze a republikánusok előtt járnak, a közvélemény a felmérések szerint jobban bízik bennük ezen a téren.

Koronavírus: Trump szerint létezik néhány alkalmazható terápia | Magyar Hang

Néhány már forgalomban lévő gyógyszer hatásos lehet, de még klinikai vizsgálatokra van szükség.

A másik fontos tényező, hogy vészhelyzetekben a felelős vezetők teljesítménye igencsak számít: és mint láttuk, kezdetben az elnök nem vette komolyan a vírus által jelentett fenyegetést, úgyhogy emiatt nem véletlen, hogy már most hatásos terápiákról beszél, és az is felmerült, hogy egy oltást fejlesztő német céget felvásárlásáról érdeklődött az elnök. Bár ezt cáfolták azóta az érintett felek, ezt mégis megerősíteni látszik, hogy a cég vezérigazgatóját kirúgták, miután az találkozott a Fehér Házban az elnökkel.

A republikánusok érzik is a bajt, és meglepő módon pont ők tettek javaslatot a feltétel nélküli alapjövedelem egyik formájára: a szenátus republikánus tagjai ezermilliárd értékű csomagot terjesztettek be (a demokraták az alsóházban eközben 750 milliárd dolláros csomagon dolgoznak), melynek fontos eleme az 1200-2400 dollárra rúgó alapjövedelem is, ahogy nagyobb cégek megmentése is.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy ezen intézkedések közül melyik megy át. Az biztos, hogy bármelyik is, mindkét oldal a saját sikerének fogja azt követelni, és az is biztos, hogy a hagyományos politikai események – legalábbis egy időre – véget értek.

Nem lesz több nagygyűlés, kézfogások sora, gyerekek puszilgatása, minden valószínűség szerint a két összecsapó félnek zárt studióban, közönség nélkül kell majd egymással vitáznia, ahogy tette azt pár napja Bernie Sanders és Joe Biden is, ezáltal a másodlagos kommunikációs tér, a szociális média szerepe felértékelődik, ebben pedig Trump jobban áll a demokratáknál.

Az amerikai alelnök hivatalában is megjelent a koronavírus, egyre több államban van kijárási tilalom | Magyar Hang

Közben egyre nagyobb hiány van tesztekből, maszkokból, műtőköpenyekből, tamponokból és egyéb gyógyászati segédeszközökből.

Minden valószínűség szerint az elnök újraválasztásának legfontosabb tényezője mégis az lesz, hogy mennyire lesz sikeres a válságkezelés: azaz csírájában lesz képes elfojtani a bajt, vagy azt, hogy a felelőtlensége miatt szabadult rá a járvány az az országra? Miközben a Fivethirtyeight-en ismertetett felmérések szerint egyre többen aggódnak a koronavírus által okozott járvány által okozott várható következmények miatt, a Pew Kutatóintézet szerint legfőbb szavazóbázisa szerint az elnök jól kezeli a helyzetet, ám a demokratákhoz húzó szavazók szerint viszont rosszul, azaz, a politikai törésvonalakat a járvány kitörése egyelőre nem tudta felülírni.

Persze, az, hogy Donald Trumpot újraválasztják-e, vagy akár helyette Joe Bident megválasztják-e, nagyban függ attól, hogy elkerülik-e a vírus okozta fertőzést és megbetegedést, hiszen mindketten a leginkább veszélyeztetett életkori csoportban vannak, ráadásul rengeteg emberrel találkoznak, fognak kezet. Trump esetében már felmerült a megfertőződés gyanúja, ám a tesztje a Fehér Ház szóvivőjének tájékoztatása szerint negatív lett.

Negatív lett Donald Trump vírustesztje | Magyar Hang

Az elnök korábban többször is elmondta, hogy nem aggódik az esetleges fertőzés miatt, noha Bolsonaro kommunikációs igazgatójánál, Fabio Wajngartennél diagnosztizálták a betegséget.