Hogyan győzte le Vietnám a koronavírust?

Hogyan győzte le Vietnám a koronavírust?

A koronavírus-járvány elleni védekezést hirdető plakát előtt mennek védőmaszkos motorosok Hanoiban 2020. április 23-án (Fotó: MTI/EPA/Luong Thai Linh)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A veszély nagyságának korai felismerésével párosuló határozottságot visszaigazolják a mutatók, és a dél-kelet-ázsiai országot példaként állította a világ elé a WHO is.

Amikor a sarki kisbolt vietnámi tulajdonosa már február végén azt firtatta, hogy itt miért nem visel senki maszkot, mikor náluk ez már alap, csak mosolyogtam. Mint ahogy azon is, hogy március közepén azzal hencegett, hogy hazájában megállították a koronavírust. Akkor kezdtem megérteni, hogy bizony tudhat valamit, amikor még a járvány kirobbanásának kezdetén a sehol sem kapható kézfertőtlenítőt ajánlotta.

Azóta azt is tudom, hogy Vietnám egyike azon országoknak, amelyek tényleg feltartóztatták a koronavírust. Ahogy a járvány közeledésére Hanoi reagált – fogalmaz a német Handelsblatt is –, abból Európa csak tanulhat. Kezdve azzal, hogy a Kína szomszédságában fekvő dél-kelet-ázsiai ország időben lépett. Egy a fővárostól 40 kilométerre lévő településen például hat fertőzöttet találtak, és ez elég volt a hatóságoknak arra, hogy az itt élő 10 ezer embert húsz napra teljes karanténba zárják.

Történt mindez február 13-án, ezzel Vietnám lett Kína után a második ország, amely radikálisan alkalmazta a karantént. Ehhez járul, hogy 200 ezer tesztet végeztek el, a legtöbbet a régióban. Amikor például még a járvány kirobbanása után egy Hanoi közelében fekvő falucskában 13 fertőzöttet találtak, a kapcsolati hálót felderítve több mint 13 ezer embert teszteltek le. Még januárban bezárták az iskolákat, lezárták a határt, a hazatérőket állami karanténba helyezték, és a fertőzés megjelenésekor azonnal országos járványhelyzetet hirdettek.

Zsiday Viktor: „A politikusok majdnem haszontalanul pocsékoltak el 4-6 hetet" | Magyar Hang

Az európai karanténok félszívűek voltak, nem lettek rendesen betartva, ezért az „újraindulásnak” egy következménye lehet: újra elkezd terjedni a vírus – írja pénteki blogbejegyzésében a befektetési szakember.

Ezt a veszély nagyságának korai felismerésével párosuló határozottságot visszaigazolják a mutatók. A 95,6 milliós országban immár egy hete nem találtak új fertőzöttet. Összesen 268 megbetegedést regisztráltak és egyetlen halott sem volt. S miközben Ázsia nagy része recesszióba süllyed, Vietnám a közgazdászok szerint érzékelhető gazdasági növekedésre számíthat. Az IMF és az Ázsiai Fejlesztési Bank áprilisi előrejelzései alapján a térségben a legnagyobbra. Példaként állította a világ elé az országot a koronavírus-járvány elleni küzdelemben a WHO is. Mint az Egészségügyi Világszervezete regionális igazgatója fogalmazott, a fegyelmezettség példaértékű.

Pedig a kiindulási helyzet egyáltalán nem volt rózsás. Mindenekelőtt azért, mert az ország a vírus epicentrumának, Vuhannak a közelében fekszik, a turisták harmada pedig kínai. Nem mondható felkészültnek egy ilyen helyzetre az egészségügyi rendszer sem, az egy főre jutó éves jövedelem pedig mindössze 2600 ezer dollár. Ugyanakkor a meglehetően zárt kommunista rezsim, a koronavírus-járvány idején szokatlanul nyíltnak mutatkozott. Naponta tartanak sajtótájékoztatókat és folyamatosan közlik az új adatokat. A vietnámi vezetés az elismerések besöprése mellett már azt is megengedheti magának, hogy félmillió maszkot ajándékozzon a jobban rászoruló országoknak. A segélyezettek között volt Németország is – ahol épp pénteken jelezték a szakértők, túl sok még a napi új igazolt fertőzött, ezért nem látják értelmék további lazításoknak.

A német járványügyi vezető nem akar további lazításokat | Magyar Hang

Lars Schaade túl magasnak látja a napi új igazolt fertőzöttek számát.

A vietnámi sarki boltja közben már egy hónapja zárva van. A profitnál ugyanis számára fontosabb az egészség. A fegyelmezettséget az sem ölte ki belőle, hogy már jó másfél évtizede Magyarországon él.

Címkék: WHO, Vietnám, koronavírus