Hollywoodi sztárok és Nancy Pelosi és visszalépésre kérik Joe Bident

Hollywoodi sztárok és Nancy Pelosi és visszalépésre kérik Joe Bident

Joe Biden egy kampányeseményre érkezik a Wisconsin állambeli Madisonban 2024. július 5-én (Fotó: MTI/AP/Morry Gash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már a képviselőház korábbi demokrata elnöke, Nancy Pelosi is arra kéri Joe Biden amerikai elnököt, hogy „mérlegelje a visszalépését” – közölte szerdán délután a New York Times. A kaliforniai képviselő a mostani elnök régi szövetségese, de szerinte is „fogytán az idő”, és az elnöknek „meg kell fontolnia, hogy indul-e az újraválasztásáért”. Az MSNBC Morning Joe című műsorában a 84 éves Pelosi azt mondta, támogatni fogja Bident „bárhogy is dönt”.

Eközben már hollywoodi sztárok – akik hagyományosan a demokraták nagy támogatói – is visszalépésre biztatják az amerikai elnököt. Hétfőn Stephen King arról tweetelt: bár Joe Biden remek elnök volt, itt az ideje, hogy „annak az Amerikának az érdekében, amelyet oly nyilvánvalóan szeret, bejelentse, hogy nem indul az újraválasztásáért”. Hasonlóan vélekedett Rob Reiner rendező is. „Ha az elítélt bűnöző nyer, elveszítjük a demokráciánkat. Joe Biden hatékonyan szolgálta az USA-t becsülettel, tisztességgel és méltósággal. Itt az ideje, hogy Joe Biden lemondjon” - írta Reiner az X-en.

A demokraták egyik legnagyobb támogatója, a Netflix társalapítója, Reed Hastings szintén felszólította Bident, hogy az elnök szálljon ki a versenyből. „Bidennek félre kell állnia, hogy egy erőteljes demokrata vezető legyőzhesse Trumpot, biztonságban és jólétben tartva minket” ezt írta a The New York Timesnak. Michael Moore rendező ennél jóval határozottabban érvelt Biden ellen. A 70 éves Moore az MSNBC-n arról beszél: „szerintem itt egyfajta idősekkel való visszaélés folyik, amikor a Demokrata Párt és az apparátushoz tartozó emberek nyomják és erőltetik, hogy maradjon” – mondta. Moore a tévévitán való szereplése kapcsán azt mondta: „arra gondoltam, miért nem tesz senki semmit? Miért engedték ki a színpadra ebben az állapotban? Ki vigyáz rá?”

A múlt héten a Disney örökösnő, aki régóta a demokraták nagy adományozója, úgy jellemezte az elnököt, mint „jó embert”, aki csodálatosan szolgálta hazáját, de figyelmeztetett, hogy a republikánusok fognak nyerni novemberben, ha nem cserélik le az elnökjelöltet. „Szándékomban áll leállítani a pártnak szánt adományokat, amíg le nem váltják Bident a lista éléről” – mondta Abigail Disney a CNBC-nek.