Index: Elvileg támogatjuk, gyakorlatilag támadjuk Kínát

Index: Elvileg támogatjuk, gyakorlatilag támadjuk Kínát

Szijjártó Péter (Fotó: Magyar Hang/Arató László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány egyszerre igyekszik támogatásáról biztosítani a kommunista vezetésű, a napokban egy momentumos EP-képviselőt kitiltó Kínát, de megfelelni a nyugati elvárásoknak is – derült ki az Index cikkéből. A lap azután fordult a külügyhöz, hogy az Európai Tanács szankciókat vetett ki orosz, kínai, mianmari és líbiai tisztségviselőkkel szemben. Az Index érdeklődésére az ET megerősítette, hogy a külügyminiszterek tanácsán egyhangú döntés született, tehát a magyar fél is támogatta azt. Miközben Szijjártó Péter a nyilvánosság előtt értelmetlennek és károsnak nevezte a büntetést. Mi történt akkor?

A lap megkeresésére a Külgazdasági és Külügyminisztérium azt válaszolta, elvi alapon nem ért egyet a Kínával szembeni szankciókkal, ugyanis azok nem érik el céljukat, viszont komoly károkat okoznak az EU-Kína-kapcsolatoknak. Ugyanakkor, mint az Index felhívja rá a figyelmet, Navalnij-ügyben az EU egységes elítélését még meg tudta akadályozni a magyar kormány, a kínaiakat illetően viszont láthatóan nem tett így.

A külügyminiszter a NATO-tagországok külügyminiszteri ülésének szünetében, kedden úgy fogalmazott a sajtónak: Magyarország nem akar új hidegháborút, felerősödő ellenségeskedést kelet és nyugat között. Szijjártó Péter kifejtette: „Mi Közép-Európában élünk, megértettük a történelem leckéit, és pontosan tudjuk, hogy a nyugalom, a béke, a kulturált együttműködés, valamint a kölcsönös tiszteleten alapuló párbeszéd jó a közép-európaiaknak.”

Mindeközben Cseh Katalin momentumos EP-képviselő a napokban arról számolt be: őt is kitiltották a kommunista Kínából. Az Európai Unió hétfőn az ujguruk elleni elnyomás miatt vetett ki szankciókat Kínával szemben. Nemrég mi is beszámoltunk róla, hogy már a napi munkaszervezés menetével is az ujgurok eltüntetésére játszik Kína. Peking válaszul tíz EU-képviselőre vetett ki szankciókat, köztük van a magyar politikus is.

Cseh Katalin szerint az Európai Parlament Emberi Jogi Albizottságának tagjaként érte a szankció. „Akár az ujgurok elleni tömeges emberi jogi visszaélésekről, akár Tajvan fenyegetéséről, vagy a hongkongi demokráciapárti tüntetések erőszakos leveréséről volt szó, mindig határozottan felléptem a kínai kommunista rezsim elnyomása ellen. Ezen ezt követően sem tervezek változtatni. És ezért nem támogatjuk a Kína-EU átfogó beruházási megállapodást sem – nem köthetünk kereskedelmi megállapodást Kínával, miközben munkatáborokat működtetnek és semmibe veszik a területükön élő kisebbségek emberi jogait” – fogalmazott a képviselő.

Úgy tűnik viszont, hogy egy magyar politikus kitiltása kevésbé zavarja a külügyet, mint a Kínával szemben meghozott szankciók.