Infektológus: Valószínűleg nehezen terjed emberről emberre az új koronavírus

Infektológus: Valószínűleg nehezen terjed emberről emberre az új koronavírus

Egy munkás fertőtlenítést végez egy vuhani pályaudvaron, 2020. január 22-én (Fotó: MTI/AP/CHINATOPIX)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Valószínűleg egyelőre nehezen terjed emberről emberre a Kínában megjelent új típusú koronavírus – mondta Szlávik János infektológus a közszolgálati M1 csütörtök reggeli műsorában. A szakértő kifejtette, a koronavírusnak – amely elsősorban állatokat fertőz – négy, emberre veszélyes fajtája van, ezek felső légúti megbetegedéseket, torokgyulladást, náthát okoznak.

Mivel a mostani megbetegedések mind a közép-kínai Vuhan tartományban jelentkeztek, arra lehet következtetni, hogy a vírus emberről emberre egyelőre nehezen terjed. A nem kínai megbetegedések hátterében az áll, hogy a vuhani betegek különböző országokba utaztak – mondta, hozzátéve, ezért volt jó döntés, hogy lezárták a fertőzött területet. A CNN beszámolója szerint az eddig 17 halálos áldozatot, és több mint ötszáz megbetegedést okozó vírus Japánba és az Egyesült Államokba is elkerült. Ahogy arról tegnap este beszámoltunk, a mintegy kilencmilliós Vuhanban leállították a távolsági- és a tömegközlekedést is. A kínai hatóságok pedig azt közölték, a fertőzés képes emberről emberre terjedni.

Szlávik János a csütörtöki M1-műsorban arról is beszélt, a mostani betegség – úgy tűnik – a fiatal gyermekeket megkíméli, hiszen a legfiatalabb fertőzött 15 éves; az eddigi halálos áldozatok idős, beteg emberek közül kerültek ki. A vírus lappangási ideje 7-8 nap, ami éppen elég arra, hogy a betegek akár egy másik kontinensre is elutazzanak.

Koronavírus: gyakorlatilag lezárták a kilencmilliós Vuhant | Magyar Hang

A hatóságok leállították a tömegközlekedést a településen.

Az infektológus utalt arra, hogy a fertőzés egy másik változata, a távol-keleti koronavírus 2002-ben több mint nyolcezer embert betegített meg Kínában és Hongkongban, közülük mintegy nyolcszázan, tehát a fertőzöttek 10 százaléka meghalt. A közel-keleti változat – amely a tevéről került át az emberre – jelenleg is fertőz például Szaúd-Arábiában és a környező országokban, ez összességében csak kétezer megbetegedést okozott, de a halálozási aránya már 25 százalék körül van.

A Kínában most felbukkant, új típusú koronavírusról egyelőre nem tudják, hogy melyik állatról került át az emberre, de vannak olyan kutatók, akik a kígyókat „gyanúsítják”, ami érdekes lenne, hiszen általában emlősök, például denevérek játsszák a közvetítő szerepet – jegyezte meg a szakember.