Az áradó Dunából mentettek ki egy embert a Pest megyei kutató-mentők

Az áradó Dunából mentettek ki egy embert a Pest megyei kutató-mentők

A mentés pillanatai (Forrás: Pest Vármegyei Kutató-Mentő Szolgálat/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Felborult egy kisebb hajó Tahitótfalu környékén az áradó Duna szentendrei ágában, egy ember pedig egy fába kapaszkodva vár a segítségre – erről kapott jelzést a Pest Vármegyei Kutató-Mentő Szolgálat. Mint a közösségi oldalukon megosztott posztból kiderült, az árhullám miatt szolgálatuk 8 fővel, néhány perces riaszthatósággal ad készenlétet Szentendrén, a kutató-mentő hajójuk pedig a szentendrei Wiking Yacht Club kikötőjében várakozik, hogy baj esetén azonnal elérjék és gyorsan tudjanak reagálni a kialakuló balesetekre, veszélyhelyzetekre.

A jelzés után a hajós egységük megkezdte a vonulást a helyszínre és ezzel párhuzamosan a drónjukat is oda irányították, hiszen nem csak a vízből mentésről volt szó, hanem kutatásról is, mert a személy helyzete nem volt egyértelműen behatárolható. A kiérkezésükkor a helyszínhez közel a szentendrei hivatásos tűzoltók a parton már túl voltak az információk begyűjtésén, így az ő koordinációjukkal zajlott a bajbajutott személy kutatása, ami perceken belül eredményt is hozott, mert a hajós egységük segélykiáltásokat hallott az ártérből. Mindeközben a légimentők a levegőből pásztázták a területet, a vízirendészet hajója úton volt és a mentőszolgálat esetkocsija is a helyszínre érkezett.

A bajbajutottat a búvárok közelítették meg és valóban, egy fában kapaszkodva találták. Néhány perccel később megérkezett a Leányfalu Vöröskő Önkéntes Tűzoltó Egyesület is, akik egy kisebb hajóval a pontos helyszínre beküzdötték magukat, így a bajbajutottat közös erővel beemelték a járműbe, kivitték a partra és átadták a mentőknek.

– A történetben bőven van szakmai siker, tanulság és emberi felelőtlenség. Nem félünk kimondani, hogy az áradó Dunában, a tiltás ellenére, mentőmellény nélkül vízre szállni szerintünk felelőtlenség és életveszélyes – szögezték le.

A mentésről készült videót megnézheti ezen a linken!