Irán napokon belül válaszcsapást mérhet Izraelre

Irán napokon belül válaszcsapást mérhet Izraelre

Az iráni Forradalmi Gárdának a damaszkuszi iráni konzulátus elleni, Izraelnek tulajdonított légicsapással megölt hét katonáját temetik Teheránban 2024. április 5-én. A rakétatámadásban tizenhat ember életét vesztette, köztük Mohammad Reza Zahedi dandártábornok, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz (Jeruzsálem) nevû különleges egységének egyik parancsnoka és helyettese, Mohammad Hadi Hadzsi Rahimi tábornok. (MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Irán válaszcsapást mérhet Izraelre a közeljövőben, miután Izrael három héttel ezelőtt lebombázta a damaszkuszi iráni nagykövetséget – írta a Wall Street Journal amerikai hírszerzői, illetve kormánytisztviselői forrásokra hivatkozva. Korábban írtunk arról, hogy Izrael légicsapást mért a Szíriában lévő iráni konzulátusra, a támadásban likvidálták Mohamad Reza Zahedit, az Iráni Forradalmi Gárda tábornokát.

A WSJ értesülései szerint Irán gázai vagy Izraelen belüli területeket is megtámadhat, viszont az 1981-ben Izrael által annektált, stratégiai fontosságú Golán-fennsík is egy lehetséges célpont lehet. 2019-ben Trump elnök Izrael állam részeként ismerte el a Golán-fennsíkot, függetlenül attól, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa évtizedekkel ezelőtt egyhangúan kinyilatkoztatta, hogy a fennsík annektálása illegitim.

Eva J. Koulouriotis közel-keleti elemző úgy nyilatkozott a szaúdi kormányhoz közeli Arab News-nek, hogy „az iráni választ nyilvánosan kell elfogadtatni, hogy elérje a kívánt elrettentő hatást, és kielégítse az iráni rezsim tömegeit”. Koulouriotis szerint a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy Irán „zöld utat ad a libanoni Hezbollah-nak egy nagyszabású rakétatámadásra észak-izraeli városokat illetően, amelyek közül a legfontosabb Haifa”. 

Címkék: Izrael, Irán