Iráni légikatasztrófa: nem baleset történt?

Iráni légikatasztrófa: nem baleset történt?

Az iráni Vörös Félhold segélyszervezet munkatársai dolgoznak egy Boeing 737-es típusú ukrán utasszállító repülőgép roncsdarabjainál Teherán közelében 2020. január 8-án, miután a légi jármű hajnalban műszaki hiba miatt lezuhant 167 utassal és 9 fős személyzettel a fedélzetén kevéssel a teheráni Khomeini Imám repülőtérről történt felszállás után. A szerencsétlenséget senki sem élte túl. MTI/AP/Mohamed Nasziri

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár a korábbi hírek szerint hajtóműhiba vezetett az ukrán MAU légitársaság teheráni katasztrófájához, Irán titkolódzása és az ukrán légi közlekedési hivatal kommunikációja is azt a lehetőséget erősíti, hogy lelőhették a repülőgépet, 176 ember halálát okozva. Több légitársaság is jelezte: elkerüli a közel-keleti légteret.

Az ukrán szakhatóság megtiltotta a repülést minden ukrán repülőgépnek az iráni légtérben azt követően, hogy a MAU légitársaság egyik gépe lezuhant a perzsa országban. Korábban Ukrajna teheráni nagykövetsége tagadta az esetleges terror-, illetve rakétatámadás lehetőségét, de a ma közölt hivatalos ukrán állásfoglalás szerint mégsem zárható ki, hogy rakétatámadás érte a gépet. Ezt az álláspontot erősíti, hogy a Guardian híre szerint megtalálták ugyan a repülőgép fekete dobozait, de azokat azonban nem adja ki Irán a Boeingnek.

Lezuhant egy ukrán Boeing 737-es utasszállító Teheránban | Magyar Hang

Az iráni Fars hírügynökség jelentése szerint közvetlenül a felszállást követően lezuhant az ukrán nemzeti légitársaság Boeing 737-es utasszállítója, amely a Homeini ajatollahról elnevezett nemzetközi repülőtérről tartott volna Kijevbe. Az iráni vöröskeresztre hivatkozva a BBC arról írt, nem valószínű, hogy valaki is túlélhette a katasztrófát. A jelentések szerint 180 fő tartózkodott a fedélzeten.

Más légitársaságok sem kockáztatnak: az Air France, a Lufthansa, az Aeroflot és az egyesült arab emírségekbeli Emirates légitársaság is felfüggesztette szerdán a közel-keleti térséget érintő járatait. A társaságok nem az ukrán gép katasztrófájával indokolták lépésüket, hanem azzal, hogy Irán rakétacsapásokat mért az Irakban állomásozó amerikai erőkre az MTI beszámolója szerint.

Az Air France a francia és a regionális hatóságok döntése nyomán módosította járatai repülési terveit. A Lufthansa szóvivője közölte, hogy a társaság törli a Frankfurt és Teherán között naponta közlekedő járatát. Hozzátette, hogy a szombaton az iraki Erbílbe tervezett járatot is törölték.

Az Oroszországi Szövetségi Légi Közlekedési Ügynökség (Roszaviacija) arról számolt be, hogy az orosz légi szállítók elkerülik az iraki, az iráni, a Perzsa- (Arab-)öböl és az Ománi-öböl térségét. A nemzetközi polgári repülést fenyegető jelenlegi biztonsági kockázatok fényében a szövetségi ügynökség további értesítésig azt tanácsolja, hogy az orosz légitársaságok ne használják a térség légterét.

Az egyesült arab emírségekbeli Emirates légitársaság törölte bagdadi járatait, figyeli helyzet alakulását, szoros együttműködésben a térségbeli országok hatóságaival.

Az amerikai szövetségi légügyi hatóság (FAA) az iráni rakétatámadás miatt már korábban megtiltotta az amerikai légi járatok közlekedését az iraki és az iráni légtérben, valamint a Perzsa- (Arab-)öböl és az Ománi-öböl térségében.

A Wizz Aairnek ugyan eddig egyetlen járatát sem kellett törölnie, de biztonsági okokból Dubajba repülő járatai elkerülik az iraki és iráni légteret – közölte a légitársaság.