Izraelben összeomlott egy zsinagóga emelvénye, sokan megsérültek

Izraelben összeomlott egy zsinagóga emelvénye, sokan megsérültek

Givat Zeév (Fotó: Ori/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összeomlott egy emelvény a Jeruzsálem melletti Givat Zeév egyik zsinagógájában vasárnap. Legalább hatvan ember sérült meg, sokan súlyosan – jelentette a 11-es közszolgálati TV vasárnap este.

Ketten életveszélyesen, hatan súlyosan és több mint ötvenen könnyebben sérültek meg, amikor összeomlott alattuk az állványzat, amelyen férfiak álltak Givat Zeév újonnan felépített és még nem teljesen befejezett, a Karlini haszidokat szolgáló zsinagógájában. A sérülteket jeruzsálemi kórházakba szállították. A zsinagóga tele volt a Savuót ünnep kezdetének közös imádkozásán, az emelvényen az ultraortodox közösség több száz fiatalja állt.

FRISS: A BBC információi szerint a balesetnek legalább két halálos áldozata van, a sérültek száma pedig immár eléri a százat. Az MTI idézi a tűzoltóság képviselőjét, Dedi Szimhi a 11-es TV-ben arról beszélt, hogy az épületnek még nem volt működési engedélye, és nem lett volna szabad rendezvényt tartani benne. A helyi önkormányzatot előre figyelmeztették a veszélyre.

Az önkormányzat három napja a rendőrséghez fordult, segítségüket kérte a tömeges imádkozás megakadályozására, a zsinagóga lezárására. A rendőrség nem engedélyezte az épület megnyitását az imádkozók számára, az imatermet mégis megnyitották.

Április végén Észak-Izraelben, a Meron-hegy oldalában szintén az ultraortodox közösségben történt tömegszerencsétlenség, amelyben 45 férfi vesztette életét, amikor a bádoglapok között kialakított folyosón vonuló sokezres tömeg elakadt, majd az odavezető lépcsőn megcsúsztak és egymásra estek az emberek, és a zsúfoltság miatt nem tudtak kiszabadulni.

Címkék: Izrael, baleset, zsinagóga