Izraeli belpolitikai konfliktust is okozott a lehallgatási botrány

Izraeli belpolitikai konfliktust is okozott a lehallgatási botrány

Benjámin Netanjahu izraeli és Orbán Viktor magyar miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Budapesten, az Országházban 2017. július 18-án (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Belpolitikai konfliktust okozott Izraelben, hogy az NSO cég kémszoftverjével figyeltek meg világszerte ellenzéki politikusokat, aktivistákat és oknyomozó újságírókat.

Nitzan Horowitz egészségügyi miniszter, a baloldali Meretz vezetője hétfőn jelentette be, hogy néhány napon belül találkozik a védelmi miniszterrel, akit a kémszoftverről fog kérdezni. Pártja is kíváncsi arra, hogyan tudják majd kommentálni azt a hírt, hogy az NSO eszközével különféle autoriter kormányok figyelték meg a saját állampolgáraikat. Az NSO cég egyébként korábbi reakciójában tagadta a Pegasus szoftverrel szemben felhozottakat, azt állítva, hogy a telefonszámok valamiféle adatbázisból lehettek meg. Ezt cáfolni látszik, hogy számos aktivistával, újságíróval szemben az azt követő napokban és hetekben indult hatósági eljárás, hogy feltörték a telefonjukat.

Eközben a Meretz másik képviselője, Mossi Raz azt követelte, hogy állítsák le a Pegasus exportját, hasonlónak nevezve azt a fegyverek értékesítéséhez. Utóbbi is tilos a nem demokratikus országok számára. A Meretz harmadik politikusa, Jair Golan viszont azt fejtegette, hogy az NSO-ról való híradások tendenciózusak, kereskedelmi motiváció is meghúzódik az egész mögött, és szerinte amúgy sem a cég az egyetlen, ami hasonló ügyletekben közreműködik.

Az NSO-t egyébként egy amerikai bíróságon korábban beperelte már a Facebook tulajdonában álló WhatsApp is. A Times of Israel szerint a cég vezetője, Will Cathcart Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy az NSO veszélyes szoftverét világszerte arra használták, hogy az emberi jogok elleni szörnyűséges bűnöket kövessenek el, ennek pedig véget kell vetni. A korábbi amerikai hírszerzési munkatárs, Edward Snowden is arról írt, hogy a Pegasushoz kötődő lehallgatási botrány az év sztorija lehet.

Eközben az ENSZ korábbi szólásszabadságügyi rapportőre, David Kaye a kémszoftverek árusításának, forgalmazásának a leállítására szólított fel. Szerinte máshogy nem lehet véget vetni a mostani, elszabadult helyzetnek.

A The Guardian azt is írta, hogy Benny Gantz védelmi miniszter szoros irányítás alatt tartja az NSO-t, és minden egyes alkalommal rá kell bólintania, amikor értékesítik az eszközt valakinek. Az NSO ugyanakkor tagadta, hogy a kormánynak bármilyen szerepe lenne a Pegasus értékesítésében.

Vasárnap robbant ki a lehallgatási botrány, ami Magyarországot is érinti. A Direkt 36 cikke szerint ugyanis tényfeltáró újságírókat, kormánykritikus üzletembereket és politikusokat, ügyvédeket is megfigyelhettek. Többek esetében be is bizonyosodott, hogy feltörték a telefonjaikat. Az ellenzék a nemzetbiztonsági bizottságban vizsgálta volna az ügyet, a Fidesz szerint ugyanakkor nem indokolt a testület összehívása. Sőt, a fideszes Halász János politikai hangulatkeltésről értekezett.