Japán kicsit más utat próbál járni a vírus megállításában

Japán kicsit más utat próbál járni a vírus megállításában

Abe Sinzó (安倍 晋三 , Shinzō Abe, Abe Shinzo) japán miniszterelnök. Forrás: Miniszterelnöki Hivatal, Japán.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ugyan veszélyhelyzetet hirdettek Tokióban és a koronavírus által leginkább érintett hat más prefektúrában, de nem zárják le Japánt – erről beszélt kedden Abe Sinzó miniszterelnök a Washington Post cikke szerint. A társasági érintkezések számát igyekeznek csökkenteni, de a kormányfő a parlamentnek beszámolva elmondta, nem fognak lezárni úgy városokat, ahogy ezt látták a tengerentúlon. A gazdasági tevékenységet próbálják annyira fenntartani, amennyire csak lehetséges, és elindítanak ezzel párhuzamosan egy gazdaságvédő programot is, ami a GDP nagyjából 20 százalékát teszi ki.

Japán az önkéntességgel számol, tehát a veszélyhelyzet alatt arra kérik az embereket, hogy amennyire csak lehet, maradjanak otthon. Viszont nem fogják büntetni azokat, akik másképp cselekszenek. A cégeket arra buzdítják, hogy az otthoni munkavégzés irányába lépjenek, míg a helyi önkormányzatok kérhetik az iskoláktól, moziktól és edzőtermektől, hogy zárjanak be. De a vonatok továbbra is járnak majd, ahogy a különböző szolgáltatások is nyitva tarthatnak.

A Mainichi lap szerint az egészségügyi intézmények, szupermarketek, kisboltok, gyárak, hotelek és közfürdők nyitva maradnak, míg az éttermeket megkérhetik arra, hogy korlátozzák a nyitva tartásukat. A múzeumok, könyvtárak, internetkávézók és egyéb intézmények bezárását szintén kérhetik majd az önkormányzatok. Nem döntöttek még arról, hogy a bárokat, nightclubokat és hostessbárokat is felvegyék-e ebbe a sorba.

Japánban hétfőn 250 új koronavírus-fertőzöttet jelentettek, az esetek száma eddig 4100-nál jár. A fővárosban ezer ember került kórházba, a Washington Post szerint pedig már alig akad így üres ágy az intézményekben.

Többen aggódnak amiatt, hogy a japán intézkedések nem lesznek elegendőek, és a járvány robbanni fog az országban. A kormány ugyanakkor igyekezett minél kevesebb korlátozást hozni, Aszó Taró miniszterelnök-helyettes pedig még szombaton is ellenezte a veszélyhelyzet kihirdetését. Egyben arra figyelmeztetett, hogy mindez szorult helyzetbe hozná a gazdaságot. A japán válságkezeléssel szemben láthatólag erősen szkeptikus Washington Post ezt arra vezette vissza, hogy a kormányzó liberális demokratákat szoros kötelékek fűzik az üzleti világhoz.

Japán egyben korai sikereket tudott elkönyvelni a koronavírussal szembeni küzdelemben a fertőzéscsoportok izolálásával. Bár remélték, hogy ezzel sikeresen vészelik túl a járvány nehezebb időszakát, de az egészségügyi helyzet alakulása miatt mégis arra jutottak, hogy komolyabb lépések szükségesek.