III. Károly követi II. Erzsébetet a trónon

III. Károly követi II. Erzsébetet a trónon

Károly walesi herceg, brit trónörökös édesanyja, a 96 éves II. Erzsébet brit királynő trónra lépése 70. évfordulójának, azaz platinajubileumának alkalmából tartott nemzeti hálaadó istentiszteletre érkezik a londoni Szent Pál-székesegyházhoz 2022. június 3-án (Fotó: MTI/EPA/Neil Hall)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

II. Erzsébet távoztával a most 73 éves Károly az Egyesült Királyság uralkodója – írja a BBC. Ahogy arról lapunk is beszámolt, a 70 évig uralkodó 96 éves királynőt az öröklés szabályai szerint legidősebb fia, a walesi herceg követi. Amennyiben nem térnek el a protokolltól, úgy a walesi herceg III. Károly néven foglalhatja el a trónt – amit később a BBC meg is erősített. Utoljára Károly a XVII. század végén uralkodott Nagy-Britanniában: a kivégzett I. Károly angol király és Bourbon Henrietta Mária királyné legidősebb fia, az angol polgárháború után 1660 és 1685 között uralkodó II. Károly azonban nem volt egy túl népszerű király. Korábban felmerült, hogy esetleg Károly átadhatná a trónt fiának, az idén 40 éves Vilmos hercegnek, ám ahogy a brit közszolgálati adó is megjegyezte, úgy tűnik, ilyesmiről szó sincs. A BBC egyébként a percről percre tudósításában II. Erzsébet halálával Vilmost nevezte meg a brit monarchia következő trónörökösének.

A nap folyamán lehetett sejteni, hogy valami várható II  Erzsébettel kapcsolatban, miután a királyi család tagjai elkezdtek megérkezni a balmorali királyi rezidenciára. A Buckingham-palota csütörtök kora este jelentette be, hogy 96 éves korában elhunyt a brit uralkodó. II. Erzsébetnél senki sem ült hosszabb ideig a trónon az elmúlt ezer évben a brit szigeteken.

Károly király kiadott közleményében arról írt: „Tudom, hogy az ő elvesztése nagyon mélyen érinti az országot.” A 73 éves új király úgy fogalmazott: „Szeretett édesanyám, Őfelsége, a királynő halála a legnagyobb szomorúság számomra és családom minden tagja számára. Egy nagyon kedvelt uralkodót és egy hőn szeretett édesanyát gyászolunk.”

– Óriási sokk ez a nemzetnek és a világnak – így búcsúzott el II. Erzsébettől Liz Truss. Az új konzervatív brit kormányfőt kinevezését két nappal korábban szentesítette az uralkodó. Truss most azt írta, személyesen is rengeteg inspirációt adott neki a 96 éves korában távozó királynő. Az új koronás fővel kapcsolatban a brit miniszterelnök leszögezte: „Felajánljuk neki hűségünket és odaadásunkat, ahogy édesanyja is oly sokat szentelt nekünk oly sokáig.” Truss mondandóját az „Isten óvja a királyt!” felkiáltással zárta.

Joe Biden amerikai elnök az első, 1982-es találkozóját felidézve búcsúzott a királynőtől, majd leszögezte: „Elbűvölt bennünket szellemességével, megindított kedvességével, és nagylelkűen megosztotta velünk bölcsességét. Szolidaritást vállalt az Egyesült Államokkal a 2001.szeptember 11-e utáni legsötétebb napokban, amikor megrendítően emlékeztetett bennünket, hogy »a gyász az ár, amit a szerelemért fizetünk«”.

A német kancellár a királynőt olyan példaképnek nevezte, aki milliókat inspirál. Olaf Scholz méltatta az Egyesült Királyság és Németország közötti kapcsolatok helyreállításában játszott szerepét „a második világháború borzalmai után”. – Hiányozni fog, nem utolsósorban a csodálatos humora – írta a német kormányfő. Emmanuel Macron francia elnök szerint a királynő „jószívű” uralkodó és „Franciaország barátja” volt. – Őfelsége II. Erzsébet királynő több mint 70 éven keresztül testesítette meg a brit nemzet folytonosságát és egységét. Franciaország barátjaként emlékszem rá, egy jószívű királynőre, aki maradandó nyomot hagyott hazájában és évszázadában – írta Macron. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök arról beszélt, Erzsébet királynő „az egyik kedvenc embere volt a világon”. Búcsúzójában arról beszélt: „állandóan jelen volt az életünkben – és a kanadaiakért végzett szolgálata örökre országunk történelmének fontos része marad, annyira fog hiányozni”.

Nicola Sturgeon skót- és Mark Drakeford walesi kormányfő is részvétét fejezte ki. Sturgeon szerint a királynő halála egy mérhetetlenül szomorú pillanat az Egyesült Királyság történetében. „Mint leghosszabb ideig trónon lévő uralkodónk, határozottan támogatta a brit monarchia értékeit és hagyományait” – Drakeford. Mindkét kormányfő nemzetük részéről támogatásáról biztosította a királyi családot.

Orbán Viktor kormányfő és Karácsony Gergely főpolgármester is részvétét fejezte ki. „Isten nyugosztalja II. Erzsébet királynőt!” – Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán búcsúzott az uralkodótól egy róla megosztott fotóval. – II. Erzsébet maga volt a velünk élő történelem – írta a főpolgármester.