Katonai puccs indult Venezuelában?

Katonai puccs indult Venezuelában?

Guaidó februárban, a kolumbiai-venezuelai határon egy segélycsomagokkal megrakott kamionon. Az akkori akció nem járt sikerrel. (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Juan Guaidó ellenzéki vezető katonák gyűrűjében állva helyi idő szerint kedd reggel utcára hívta híveit és arról beszélt: elkezdődött a katonák átállása, és arra kérte a hadsereg minden tagját, hogy ne támogassa tovább a hatalmat bitorló Nicolas Madurót. A Twitteren közzétett videófelvételen mellette állt Leopoldo López, az ellenzék egyik kulcsfigurája, aki éveket töltött börtönben, aztán házi őrizetbe került - azt mondják, hogy a Guaidóhoz hű katonák szabadították ki. Guaidó egyébiránt Operación Libertad-nak, vagyis szabadság hadműveletnek nevezte a mai nap kezdődött akciót. Beszélt arról is, hogy ideje megkezdeni a katonai fellépést a jelenlegi, szerinte a hatalmat bitorló vezetéssel szemben.

A politikus az Euronews információi szerint jelenleg a fővárosi La Carlota katonai bázison tartózkodik, és hamarosan élőben fog beszélni, amelyet közvetít a hírtévé.

A venezuelai állami televízióban mindeközben Diosdado Cabello az alkotmányozó gyűlés elnöke szólt az ország népéhez, akit Nicolás Maduro államfő jobb kezeként tartanak számon. Ő arra kérte a chávizmus híveit, hogy menjenek az elnöki palotához. „Védjék meg a forradalmat a Maduro kormánya elleni puccskísérlettől" - számolt be Cabello szavairól az EFE spanyol hírügynökség. 

Evo Morales bolíviai elnök szintén a Maduro-rezsim mellett állt ki: azt írta a Twitteren, hogy az Egyesült Államok erőszakot és haláleseteket akar provokálni Venezuelában. „Nem törődnek az emberi veszteségekkel, csak az ő érdekeikkel" – tette hozzá.

Kenyérre, húsra, inzulinra cserélik a családi ezüstöt a venezuelaiak | Magyar Hang

Compra oro! (Aranyat veszek!) - kiáltozzák egész nap az Alejandra bazár egyik utcájában Cúcutában. Két háztömbnyi hosszan sorakoznak a nemesfémfelvásárlók, és most kezdem megérteni, hogy a hétszázezres, nem éppen nyüzsgő gazdasági élettel megáldott városban miért van szükség ennyi zacira.

Egy ellenzéki parlamenti képviselő szintén a Twitteren közölte, hogy az új hadsereg vezetője Jose Adelino Ornella tábornok lesz, aki korábban vezérkari főnök volt Maduro mellett. Egy a venezuelai tévé által közölt videofelvételen látható az is, hogy a főváros egyik nagy kereszteződésében több katona átáll az ellenzék oldalára.

TVVenezuela Noticias on Twitter

30Abr "Estamos cansados de que el pueblo se encuentre sufriendo...Aproximadamente 500 funcionarios se unieron al llamado", fueron las palabras de un militar luego de apoyar al presidente encargado @jguaido. Video cortesía #TVVNoticias #TVVenezuela https://t.co/4hutp9fj0G