Keleti nyitást emleget Putyin

Keleti nyitást emleget Putyin

Hszi Csin-ping és Vlagyimir Putyin Szentpéterváron 2019. június 6-án (Fotó: Reuters/Dmitri Lovetsky)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A háborús nyugati szankciók miatt a keleti piacok felé nyitna Vlagyimir Putyin – írja honlapján a BBC. Az orosz elnök szerdán arra figyelmeztetett, hogy az európai országok destabilizálták az energiapiacot, mikor elfordultak az orosz energiahordozóktól. Az, hogy most az orosz forrásokat alternatív beszállítókkal helyettesítenék, elkerülhetetlenül kihat majd a világgazdaság globális helyzetére – mondta Putyin megígérve: „lépésről lépésre a növekvő keleti és déli piacok felé fordulunk majd”.

Az orosz államfő szintén szerdán beszélt arról, hogy Oroszország lépésről lépésre megváltoztatja és a gyorsan növekvő déli és keleti piacok felé fordítja majd exportjának irányát. Tavaly az orosz kormány bevételeinek 36 százalékát a gáz-és olajexport biztosította. Legtöbb bevételük EU-tagállamok megrendeléseiből származott, az uniós országok gázigényük 40 százalékát és olajszükségletük 27 százalékát orosz forrásból biztosították.

Egyelőre úgy tűnik, a közeljövőben nem várható az orosz-ukrán háborúban fegyverszünet, Karl Nehammer osztrák kancellár például arról beszélt: van, de csekély az esélye a béketárgyalások folytatásának.