Két nap börtönre ítélték a Kína fizetési listáján lévő harvardi professzort

Két nap börtönre ítélték a Kína fizetési listáján lévő harvardi professzort

Charles Lieber (Fotó: Harvard University)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az amerikai szövetségi bíróság kétnapos (nem tévedés: 48 órás) börtönbüntetésre és összesen 84 ezer dolláros kártérítés és büntetés megfizetésére ítélte Charles Liebert, a Harvard Egyetem korábbi (a botrány előtt akár a Nobel-díjra is esélyesnek tartott) kémikusát – írja a New York Times. A vád az volt ellene, hogy titokban (egy kutató számára) hatalmas pénzeket fogadott el a kínai államtól és kínai egyetemektől. A fizetés célja hivatalosan tudományos együttműködések, illetve tehetséggondozó programok finanszírozása volt, de az FBI szerint helyesebb az együttműködést tudományos és ipari kémkedésnek hívni. Bár Lieber tagad mindenféle rosszhiszeműséget, valamiért az ügyletet semelyik amerikai hivatalos szervnek nem vallotta be magától, szóval sejthette, hogy nem a két szép szeméért támogatják ily bőkezűen a kínaiak.

Liebernek zsíros szerződései voltak a kínai állami Ezer Tehetség Programmal és a Vuhani Egyetemmel is. A kémikust már 2021-ben elítélte az esküdtszék, de mostanáig kellett várni az ítélethozatalra. Az ügyészség eredetileg 90 napos elzárást és 250 ezer dolláros pénzbüntetés kiszabását indítványozta ellene. Ennél végül sokkal enyhébb büntetést kapott. A büntetés meghatározásakor beszámították neki, hogy két éve feltételesen van szabadlábon, amiből hat hónapot házi őrizetben töltött.

A 64 éves Lieber korábban a Harvard kémiai tanszékcsoportjának igazgatója is volt. Szakterülete a nanotechnológia, amely a jövőben rendkívül fontos szerepet játszhat az elektronikában, az orvoslásban és persze a hadászatban is. Így természetesen minden külföldi titkosszolgálat érdeklődik iránta. Lieber kutatócsoportja az ügyészség szerint az utóbbi 15 évben összesen 18 millió dollár kutatási támogatást kapott az (amerikai) védelmi minisztériumtól, illetve az orvostudományi kutatásokat finanszírozó Országos Egészségi Intézettől. Eközben azonban titkon pénzt fogadott el a kínaiaktól is, akik bőkezűen fizetnek a külföldi kutatóknak, ha azok hajlandók kiadni nekik ipari és tudományos titkokat.

Liebert már 2018-ban is kihallgatták, de akkor (is) tagadta részvételét az Ezer Tehetség programban. Emellett a kínaiaktól kapott fizetését az adóbevallásában is elfelejtette feltüntetni. Az igazságügyi minisztérium azonban bizonyítékot talált arra, hogy Lieber mégis hároméves szerződést kötött az Ezer Tehetség programmal, illetve a Vuhani Egyetem is fizetett neki cikkírásért, konferenciaszervezésért és szabadalmak beadásáért. Csak az egyetemtől havi 50 ezer dolláros fizetést és 150 ezer dolláros költségtérítést kapott. A fizetése egy részét egy kínai bankszámlán helyezték el, a többit – 50 és 100 ezer dollár közötti összeget havonta – pedig 100 dolláros bankjegyekben készpénzben fizették ki neki. Ez sem nevezhető éppen megszokott gyakorlatnak a jóhiszemű tudományos fizetések világában. A kutató azt vallotta a tárgyaláson, hogy a készpénzt egy barna táskában kapta, azt sem tudta, mi van benne, csak bedobta a táskájába, és elfelejtette bevallani. Az ügyvédei azt próbálják elérni, hogy ne kelljen börtönbe vonulnia, mert gyógyíthatatlan vérrákban szenved.

A Kína által folytatott egyre intenzívebb ipari és tudományos kémkedésről (és az esetenként igaztalanul kémnek titulált kínai származású amerikai tudósokról ebben a cikkünkben írtunk részletesen).

Címkék: Kína, kémkedés