Korlátozzák a Twitter-hozzáférést Törökországban a földrengés után

Korlátozzák a Twitter-hozzáférést Törökországban a földrengés után

A török elnöki hivatal sajtóirodája által közreadott képen Recep Tayyip Erdogan török államfő (b) a földrengés miatt otthonuk elhagyására kényszerült emberek számára felállított sátorvárosban tesz látogatást a dél-törökországi Kahramanmarasban 2023. február 8-án (Fotó: MTI/EPA/Török elnöki sajtószolgálat/Murat Cetinmuhurdar)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A NetBlocks nevű internetfigyelő oldal szerint korlátozzák a Twitter-hozzáférést Törökországban – számolt be róla a BBC szerdán. A szervezet szerdán kora délután jelezte, hogy a valós idejű hálózati adatok szerint számos nagyobb internetszolgáltató korlátozza a közösségi oldalakat.

Az AFP hírügynökség is azt jelezte, riportereik nem tudtak hozzáférni a Twitterhez, ha csak nem használtak úgynevezett VPN-t, amely egy olyan eszköz, ami segít elrejteni a felhasználó tartózkodási helyét. A NetBlocks emlékeztetett: Törökországban nagy múltra tekint vissza a közösségi média korlátozása nemzeti vészhelyzetek és biztonsági incidensek idején.

A Twittert elözönlötték a törökországi földrengéssel kapcsolatos képek és videók, sokan pedig kritizálják az államot, amiért lassan halad a romok alatt rekedt emberek kimentése. Recep Tayyip Erdogan török államfő szerdán elismerte, hogy a mentési munkálatokat az első nap több nehézség hátráltatta, főként, ami a repülőtereket és az utakat illette, de a második napra és mostanra urai lettek a helyzetnek. Elismerte ugyanakkor, hogy az üzemanyag-ellátással továbbra is gondok vannak a katasztrófa sújtotta térségben.

Címkék: Törökország, Twitter