Koronavírus: Nagy-Britannia súlyos egészségügyi fenyegetésnek minősítette a járványt

Koronavírus: Nagy-Britannia súlyos egészségügyi fenyegetésnek minősítette a járványt

Koronavírus – védőruházatot viselő egészségügyi dolgozó sétál az ágyban fekvő koronavírussal fertőzött betegek között, akik nemrégiben érkeztek a Vuhanban nemrégen felépített ideiglenes kórházba február 5-én (Fotó: MTI/AP/Chinatopix)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már több mint kilencszáz áldozatot szedett a koronavírus, és átlépte a 40 ezret a fertőzöttek száma Kínában. Hétfőn több tízmillió kínai tér vissza dolgozni a meghosszabbított holdújévi munkaszünetet követően. Számos gyár azonban továbbra is zárva tart.

Nagy-Britannia hétfőn súlyos és küszöbönálló közegészségügyi fenyegetésnek minősítette a járványt, a hatóságok szerint a megfékezése érdekében szigorúbb intézkedésekre van szükség. Ezek értelmében a fertőzött embereket akár erőszakkal is karantén alá helyezhetik, és elszigetelve tarthatják őket, amíg szükséges, és ugyanez vonatkozik a fertőzésgyanús esetekre is – írja a The Guardian.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) különleges szakértői csapatot küld az ázsiai országba, így segítve a helyi hatóságok küzdelmét a járvány ellen. Hiába az azonnali felajánlás, a hírek szerint még legalább két hét, amíg Kína hivatalosan is beleegyezik a Bruce Aylward, kanadai epidemiológus vezette szakértők érkezésébe. Tedros Adhanom, a WHO vezetője a vírus Kínán kívüli terjedése kapcsán hangsúlyozta, „ez csak a jéghegy csúcsa”, vagyis az eddig napvilágot látott eseteknél lényegesen több fertőzött lehet.

Már több áldozata van a koronavírusnak, mint a SARS-nak | Magyar Hang

Mindeközben a 3700 utassal a fedélzetén Japán partjainál veszteglő, karantén alá helyezett Diamond Princess utasszállító hajón újabb hatvan beteget diagnosztizáltak, számuk így 130-ra ugrott. Minden utast felszólítottak, hogy maradjon a kabinjában, amelyet csak egy rövid időre hagyhat el, amíg a fedélzeten gyors sétát tesz. A Jokohama kikötőjében horgonyzó hajót a hadsereg tartja megfigyelés alatt.

Továbbra sem tudni semmit a múlt héten eltűnt kínai újságíróról, aki kritikusan tudósított a koronavírus-járványról. A vuhani Csen Qiushi csütörtökön keresett fel egy kórházat, rokonai és barátai azóta nem tudnak kapcsolatba lépni vele, édesanyja szerint a hatóságok erőszakkal zárták karanténba.

Soha nem látott indulatok a kínai Facebookon a koronavírus miatt ki | Magyar Hang

New Yorkban megemlékezést tartottak a múlt pénteken elhunyt Li Venliang tiszteletére. A 34 éves kínai orvos, aki az elsők között figyelmeztetett a koronavírus veszélyeire, egy fertőzött, de még tünetmentes beteg vizsgálata közben kapta el a betegséget. Halála hatalmas indulatokat váltott ki Kínában, hiszen kiderült, figyelmeztetését követően a hatóságok rémhírterjesztéssel vádolták meg a férfit, és eleinte nagyobb erőfeszítéseket tettek a járvány eltitkolása, mint a megfékezése érdekében.