Közel 1,6 millió menekült érkezett eddig Lengyelországba

Közel 1,6 millió menekült érkezett eddig Lengyelországba

Ukrajnából menekülők buszra szállnak a lengyel-ukrán határon a délkelet-lengyelországi Medykában 2022. március 4-én. (Fotó: MTI/AP/Markus Schreiber)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A lengyel határőrség mai közlése szerint a háború kezdete óta közel 1,6 millió menekült (1,596 millió) érkezett Ukrajnából  Lengyelországba.

A BBC arról tudósít, Maciek Duszczyk, a Varsói Egyetem kutatási rektorhelyettese számításai szerint mintegy egymillió ukrán menekült maradt Lengyelországban, a többiek továbbutaztak más országokba. Sokan a nagyvárosokban kerestek szállást, ahol abban bíznak, nagyobb eséllyel találnak munkát.

Rafal Trzaskowski, Varsó polgármestere pénteken azt nyilatkozta, eddig 320 ezer menekült haladt át a városon és körülbelül 230 ezren maradtak. Ez Varsó lakosságszámának körülbelül 10 százalékát jelenti. A polgármester szerint az érkezők túlnyomó többsége (95%) családjához vagy barátaihoz érkezett a közelmúltban, bár egyre nő azok aránya, akiket nem vár ismerős.