Külföldi ügynökké nyilvánítanák a szlovákiai magyar szervezeteket

Külföldi ügynökké nyilvánítanák a szlovákiai magyar szervezeteket

Orbán Viktor és Robert Fico (Fotó: Orbán Viktor / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Benyújtotta a civil szervezetek megregulázására szolgáló javaslatát a szélsőjobboldali szlovák kormánypárt. A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) javaslata értelmében az évi 5000 eurónál (mintegy 2 millió forintnál) nagyobb külföldi támogatásban részesülő civilszervezeteknek a neve mellé kell írnia a „külföldi támogatásban részesülő szervezet” megjelölést. Amelyik szervezet ennek nem tesz eleget, arra 5000 eurós bírságot szabhatnak ki – számolt be a 24.hu a Paraméter alapján.

„A törvény azt mondja majd, hogy ha a Szlovákia területén működő civil szervezet külföldi finanszírozásban részesül, külföldi ügynök megjelölést kell viselnie” – mondta a törvényről tavaly novemberben Robert Fico szlovák miniszterelnök. A civil szervezeteket külföldi ügynöknek bélyegző törvényt – amely vélhetően a koalíciós partnerek, vagyis a Fico-féle Smer és a Peter Pellegrini köztársaságielnök-jelölt vezette Hlas támogatását is megkapja – azokkal a magyar szervezetekkel szemben is alkalmazhatják, melyek Magyarországról kapnak évi 5000 eurónál nagyobb összeget a működésükhöz.

A tervezet ellen tiltakoznak a felvidéki magyar politikusok is, akik szerint ez különösen a szlovákiai magyar szervezeteket érintené negatívan. „Amikor erről az egyértelműen káros törvénytervezetről beszélünk, nem mehetünk el amellett, hogy lássuk honnan inspirálódott a kormányunk. Ehhez hasonlót először Oroszország, majd Magyarország vezetett be” – tette hozzá a Híd párt korábbi kulturális államtitkára Rigó Konrád, aki szerint rendkívül veszélyes javaslatról van szó.