Lavrov szerint nem Zelenszkijjel kell tárgyalniuk a rendezésről

Lavrov szerint nem Zelenszkijjel kell tárgyalniuk a rendezésről

Volodimir Zelenszkij videóüzenete 2022. március 18-án (Fotó: UNIAN)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem Volodimir Zelenszkijjel kell tárgyalniuk a rendezésről, hanem azokkal, akik őt „utasítják” – ezt mondta Szergej Lavrov csütörtökön egy moszkvai sajtótájékoztatóján az MTI kérésére válaszolva. Az orosz külügyminiszter más országok moszkvai nagyköveteivel tárgyalt Ukrajnáról, ezt követően tartott sajtótájékoztatót. A tárgyalásra az uniós országok misszióvezetőit nem hívták meg, de az MTI tudósítója a helyszínen volt.

Szergej Lavrov szerint ők készek a párbeszédre Ukrajnáról és biztonságának garantálásáról, viszont csakis az egyenlőség, Oroszország biztonsági érdekei és a harctéri helyzet által kialakított új realitások alapján. Az orosz külügyminiszter szerint Zelenszkij „békeformulája” ultimátum, mely azt követeli, hogy Oroszország kapituláljon, visszavonulva az 1991-es határokig. Lavrov szerint a Nyugatnak ettől az állásponttól egyértelműen el kell távolodnia. Az orosz külügyminiszter úgy látja, jelenleg patthelyzet van, és szerinte ezt nem Moszkva alakította ki.

Az MTI arról érdeklődött, kivel tárgyalna Ukrajna ügyében, erre Lavrov azt válaszolta: „Már akkor is, amikor ennek az embernek a legitimitását még mindenki elismerte, mindenki tudta, hogy nem vele kell tárgyalni. Ennek az értelmetlenségéről akkor győződhettünk meg, amikor 2022 áprilisában meghiúsultak az isztambuli tárgyalások”. Lavrov szerint David Arahamija, az ukrán delegáció vezetője később egy interjúban elismerte, hogy Boris Johnson akkori brit miniszterelnök „megtiltotta” nekik a megállapodás aláírását.

Lavrov szerint ezért azzal kell tárgyalniuk, aki megtilt vagy megenged Zelenszkijnek dolgokat. Úgy látja, a tárgyalásra most senki sem áll készen Nyugaton. A legvilágosabb és legkoherensebb szerinte a Kína által tavaly javasolt tizenkét pontos rendezési terv. Az orosz külügyminiszter ellentmondásosnak és logikátlannak nevezte az állítást, hogy a NATO-tagság biztonságot nyújtana Ukrajnának. Egyúttal szerinte képtelen ostobaság, hogy Oroszország meg akarja támadni a szövetség országait. Lavrov szerint nyilvánvaló Kijev felelőssége a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban végrehajtott terrortámadásban. „Ukrajna terrorista állammá vált, amely 10 éve terrorizálja saját országa polgárait és a határain túl is”, fogalmazott Lavrov.

NATO-főtitkár: Moszkva jelzálogba adja a jövőjét Pekingnek

Mindeközben Jens Stoltenberg arról beszélt a NATO-tagállamok külügyminisztereinek kétnapos tanácskozását lezáró sajtótájékoztatón: a NATO nem tervez csapatokat küldeni Ukrajna területére. Erre elmondása szerint nem is érkezett semmilyen kérés. Viszont felszerelést, lőszert, fegyvereket biztosítanak az ukránok számára. Ez ugyanakkor nem teszi a NATO-t az orosz-ukrán konfliktus részévé – mondta. Úgy látja, Ukrajnának több légvédelemre, lőszerre és segélyre van szüksége. Németország fel is ajánlott közben 600 millió eurós tüzérségi támogatást, az Egyesült Királyság 10 ezer drónt, Franciaország rakétát és hadi járműveket, Finnország pedig 188 millió eurós segélycsomagot. Stoltenberg szerint viszont még ennél is többet kell tenni.

A NATO-főtitkár kijelentette azt is, hogy Kína támogatja az orosz hadigazdaságot, kettős rendeltetésű felszereléseket szállít, amelyeket az orosz ipar is használ, cserébe „Moszkva jelzálogba adja a jövőjét Pekingnek”.