Letarolhatja a világot a kenti mutáció

Letarolhatja a világot a kenti mutáció

A brit Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) reklámja a londoni Piccadilly Circus-ön a koronavírus-járvány alatti kijárási korlátozás idején, 2021. február 3-án. MTI/AP/Alberto Pezzali

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A tavaly szeptemberben felfedezett brit variáns már letarolta Nagy-Britanniát és minden valószínűség szerint a világon is dominánssá válik – nyilatkozta a BBC-nek a B.1.1.7 jelű koronavírus-mutációról Sharon Peacock, a koronavírus genetikai változásait feltérképező kutatóprogram vezetője. Ezt a mutációt a 2020 szeptemberében Kentben levett mintában mutatták ki először, mára már több mint 50 országban azonosították be.

A kenti mutáció gyorsabban terjed – akár 70 százalékkal fertőzőbb, és egy aggasztó új kutatási eredmény szerint 30 százalékkal több halálesetet okozhat –, mint az eddig ismert SARS-CoV-2 variánsok. Peacock szerint akár tíz évig is szükség lehet még arra, hogy újra és újra elvégezzék a koronavírus különféle variációinak genom szekvenálását, vagyis évekig küzdünk még a kórokozóval. Mint hozzátette, csak akkor nyugodhatunk majd meg, ha az evolúció során a vírus ártalmatlanabbá és kevésbé fertőzővé válik. 

Az újabb és újabb mutációk azért is jelentenek veszélyt, mert csökkenthetik az oltásnak a fertőzés terjedésével szemben kifejtett hatékonyságát.

Aggasztó hír, hogy a Kentben feltűnt mutáció után megjelent egy bristoli törzs is: Nagy-Britanniában 21 betegnél mutatták ki a kenti változatból tovább mutálódott vírust. Bristol mellett Manchesterben és Liverpoolban is találtak ilyen eseteket. A kutatók attól tartanak, hogy az új törzs nemcsak hogy fertőzőbb az eddigieknél, de képes lesz majd a vakcinák hatását is semlegesíteni. 

Eközben már idehaza is terjed a brit variáns. Az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján Müller Cecília országos tiszti főorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy a brit mutánsról „ismerjük és tudjuk, hogy sokkal erőteljesebb a megbetegítő képessége, több személyt tud egy pozitív személy megfertőzni, adott esetben négy főt is”, így, ha elterjed, akkor további emelkedésnek nézhetünk elébe.

A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa, Szlávik János csütörtökön a Kossuth rádióban elmondta: együtt kell élni azzal, hogy a koronavírus folyamatosan változik, ezért újabb és újabb variánsok jelennek meg. Kitért arra is: valószínű, hogy a koronavírust az újabb és újabb oltásokkal sem tudják majd eltüntetni, hanem időnként visszatér. „Egy biztos: ez a vírus, a járvány szelídülni fog, kevesebb ember betegszik meg, kevesebb ember hal meg akkor, ha a lakosság megfelelő részét be tudják oltani” – tette hozzá.