Ma helyezik örök nyugalomra II. Erzsébet királynőt

Ma helyezik örök nyugalomra II. Erzsébet királynőt

III. Károly brit király virrasztásra érkezik az édesanyja, II. Erzsébet királynő ravatalához a londoni Westminster-csarnokban 2022. szeptember 16-án (Fotó: MTI/AP/PA pool/Yui Mok)

Fotó: Yui Mok

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

II. Erzsébet néhai királynő nyilvános ravatalan magyar idő szerint reggel 7 óra 30 perckor ér véget, ezzel kezdetét veszi a brit uralkodó temetése. A hivatalos program szerint ezt követően másfél órával később megnyitják a westminsteri apátság ez idáig lezárt területét a gyászoló tömeg előtt, aki pedig tudja, közelről követheti az eseményeket. Ekkor kezdenek majd gyülekezni a temetésre érkezett állam- és kormányfők is a westminsteri apátságba.

Az elmúlt napokban a temetés környékét, illetve a királynő földi maradványait szállító konvoj útvonalát szinte teljes egészében lezárták, a belvárosban már vasárnap sem volt egyszerű közlekedni. A kordonok igen nehézkessé tették a mozgást, míg a tömegközlekedési eszközök is kerülőútvonalakon haladhattak. Ennek ellenére sokan akár napok óta a várható útvonalak mentén sátoroztak, táboroztak, hogy jó helyről nézzék az történéseket.

A londoni rendőrség közleménye szerint, amelyet a BBC idézett: mintegy 24 ezer kordont és 5 ezer fekvőrendőrt, valamint úttorlaszt használtak fel a temetés biztosítására, amely összesen mintegy 36 kilométeres lezárást jelent. A hatóságok jelentős erősítést kaptak a hétfői eseményekre, a rendőröket az elmúlt egy hétben 231 busszal szállították Londonban. Ehhez csatlakozik majd a mai erősítés, ami újabb 250 buszt jelent.

A londoni tömegközlekedési vállalat már napok óta arra figyelmezteti és kéri a temetésre igyekvőket, hogy a várható masszív tumultus miatt a megszokottnál jóval korábban induljanak el oda, ahonnan meg szeretnék nézni a ceremóniát.

A nyilvános ravatalt követően II. Erzsébet koporsóját magyar idő szerint 11 óra 44 perckor emelik le a ravatalra felállított pulpitusról. A királynő földi maradványait egy különleges ágyútalpra helyezik, amelyet legutoljára II. Erzsébet férje, a tavaly áprilisban elhunyt Fülöp herceg nagybátyjának, Lord Mountbatten temetésén használtak 1979-ben, de előtte a királynő apjának földi maradványait is ezen kísérték végső nyugalomra 1952-ben.

II. Erzsébetet fia, III. Károly és az új uralkodó két fia, Vilmos és Harry, valamint a királyi család tagjai követik. A menet bő 14 perc alatt érkezik meg a Westminster Hallból az út túl oldalán álló apátság épületébe. Az apátság vezetője istentiszteletet tart az elhunyt üdvére, míg a Canterbury érsek, Justin Welby mondja a halotti búcsút. A helyszín érdekessége, hogy noha II. Erzsébet édesanyjának a búcsúztatását 2002-ben az apátságban tartották, ám koronás főnek a XVIII. század óta nem volt ott temetési szertartása.

12.15 körül véget ér a ceremónia, amelynek végén egy kétperces nemzeti néma csenddel emlékeznek az elhunyt királynőre. Várhatóan 13 óra 15 perckor indul el a gyászmenet az apátságból, amely előbb körbe kerüli a St. James parkot, majd a The Mall nevű sugárúton haladva jobb felől elhalad a Buckingham-palota mellett. Innen aztán a Green Parkon át a Hyde parkig megy a menet, ahol a Wellington diadalívig viszik a koporsót.

Itt kerül majd fel a koporsó egy járműre magyar idő szerint 14 óra tájban, hogy aztán onnan a Windsori kastélyba szállítsák II. Erzsébet földi maradványait. A királyi rezidencián, ahol az elmúlt ezer évben mintegy 40 brit uralkodó is lakott, aztán ismét gyászmenettel folytatódik, hogy aztán a menet 17 órára elérje a Szent György templomot. E helyszínen tartották Harry herceg és Meghan Markle esküvőjét 2018-ban, de itt volt a királynő férjének, Fülöp hercegnek a temetése is.

A hivatalosan kiadott menetrend szerint II. Erzsébetet végül magyar idő szerint este 8 óra 30 perckor helyezik örök nyugalomra férje, Fülöp herceg mellé a windsori Szent György templomban található VI. György királyról elnevezett kápolnában.

II. Erzsébet királynőt hosszas betegeskedés után, életének 97., uralkodásának 71. évében, szeptember 8-án érte a halál Balmoralban, a királyi család nyári skóciai rezidenciáján. Halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly volt trónörökös a brit uralkodó III. Károly néven. A néhai királynő koporsóját szerda este ravatalozták fel a londoni parlament legősibb épületében, az 1097-ben épült Westminster Hallban. A ravatalozóhelyiséget hétfő hajnalig látogathatták, és a várakozások szerint legalább 400 ezren keresték fel.