Még mindig oltják az erdőtüzeket Dél-Olaszországban, északon pedig viharok tombolnak

Még mindig oltják az erdőtüzeket Dél-Olaszországban, északon pedig viharok tombolnak

Parkoló autóra zuhant fatörzs zárja el az utat Milánóban 2023. július 25-én, miután reggelre virradóan viharos széllökésekkel kísért felhőszakadás vonult végig Olaszország északi térségén (Fotó: MTI/AP/LaPresse/Claudio Furlan)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Továbbra sem sikerült eloltani az erdő- és bozóttüzeket a szicíliai Palermo térségében és a sziget más helyszínein, miközben Olaszország északi részére újabb heves viharokat jeleztek előre keddre.

A szicíliai Palermo repülőterét újranyitották, de a légikikötő közelében tovább folyik a lángok oltása. A tűz hétfőn a Palermóhoz közeli Cinisiből indult és gyorsan terjedt az erős forró szélben. A lángok olajfa- és szőlőültetvényeket pusztítottak el, hamuvá égettek egy autókereskedést a kiállított járművekkel együtt. A füst beborította a több órára lezárt autósztrádákat. Több kisebb települést evakuáltak. Palermóban egy 88 éves nő meghalt, mivel a rosszullét miatt hozzá kihívott mentő nem tudta megközelíteni otthonát a tűzvész miatt. Egy erdész súlyosabb, két tűzoltó enyhébb égési sérüléseket szenvedett az oltás közben.

Éjszaka evakuálni kellett a Trapanihoz közeli San Vito Lo Capo térségét is, a turisták egy részét hajókkal a tengeren keresztül menekítették a lángok elől. Továbbra is ég a növényzet Messina és Enna térségében. A szicíliai kórházakban elsőbbséget élveznek a füstmérgezéssel beszállított emberek.

Az ország északi részén nem csillapodnak a mindennapossá vált nagyerejű viharok, jégesők. Milánó utcáin óránként 100 kilométeres erősségű szelet mértek, mely fákat csavart ki, tetőket sodort le. A milánói bíróság épületébe bezúduló eső eláztatta az archívumot. A városban kedden lezárták a parkokat, és igyekeztek helyreállítani a trópusi esőzés miatt leálló tömegközlekedést.

Brescia térségében egy viharban kidőlt fa egy 16 éves cserkészlány halálát okozta. Mantovában narancsnagyságú jéglabdák hullottak a városra. Az északnyugati Lombardia és az északkeleti Veneto tartomány kérte a kormányt, hogy nyilvánítsa őket katasztrófa sújtotta övezetté. Nello Musumeci, a polgári védelem vezetője a SkyTG24 hírtelevíziónak hangsúlyozta, hogy az ország déli részén a következő órákban a 40 fokos hőség enyhülését várják, északon viszont további viharok követik majd egymást.

(MTI)