Meghalt a világ legidősebb embere, André nővér

Meghalt a világ legidősebb embere, André nővér

Fotó: David Tomaseti/Unsplash

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Alig egy hónappal a 119. születésnapja előtt elhunyt a világ legidősebb embere, Lucile Randon, azaz André nővér – derült ki a Le Parisien cikkéből. Halála után a nála jóval fiatalabb María Branyas Morera lett a korrekorder. A spanyol hölgy március 4-én lesz 116 éves. A legidősebb férfi jelenleg a venezuelai Juan Vicente Pérez Mora, ő május 27-én tölti be a 114-et. A bizonyítottan legidősebb tíz ember között kizárólag nőket találunk, ugyanakkor egyikük sem annyira ismert, mint André nővér volt. A touloni nyugdíjasotthonban, álmában halt meg meg hétfőről keddre virradólag, éjjel kettőkor.

Lucile Randon a dél-franciaországi Alèsben született 1904. február 11-én. A japán Kane Tanaka halála után, tavaly áprilisban lett a világ legidősebb embere. Kamaszkorában már dolgozott gyerekfelvigyázóként, később tanárként helyezkedett el. Tizenkilenc éves korában tért át a katolikus hitre, majd 1944-ben csatlakozott egy katolikus rendhez, bátyja tiszteletére pedig felvette az André nővér nevet.

A világháború után árvákat és időseket gondozott Vichyben, majd tizennyolc évnyi szolgálatot követően La Baume-d'Hostunben. A teljes munkaidős munkavégzéstől 79 éves korában vonult vissza, de folytatta az idősek ellátását egészen százéves koráig. A Toulon településen található otthonba 2009-ben költözött. A látását a 2010-es években elveszítette, és kerekesszékbe is kényszerült, de túlélte még a koronavírus-fertőzést is. Tavaly szomorú megtiszteltetésként emlegette, hogy ő lett a világ legidősebbje, és azt mondta, szívesebben csatlakozna a nagyszüleihez és André bátyjához a mennyországban. Ugyanakkor boldognak nevezte magát, hogy körbeveszik a családtagjai. Amint a CNN akkori cikkéből kiderült, továbbra is élvezte a csokoládé ízét, és napi egy pohár bort megivott.

Franciaországban 2017, Európában 2019 óta volt ő a legidősebb élő ember. Magyarok közül első helyen a kazsoki születésű, balatonfűzfői idősotthonban élő Kerner Jánosné Szondi Mária áll. A hölgy 1909. december 23-án született, tehát már 113 éves. Őt megelőzően a bajai Zsilinszki Veronika volt a rangidős, egyben az első magyar, aki bizonyíthatóan elérte a 113 éves kort.