Megvan az Olof Palme-gyilkosság gyanúsítottja, de már nem él

Megvan az Olof Palme-gyilkosság gyanúsítottja, de már nem él

Olof Palme (Fotó: Verhoeff, Bert/Anefo)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A svéd ügyészség 34 évvel a gyilkosság után úgy véli: sikerült azonosítani a svéd miniszterelnök, Olof Palme gyilkosát. A feltételezett elkövető húsz évvel ezelőtt elhunyt, a nyomozás során szemtanúként hallgatták meg.

Olof Palmét 1986. február 28-án, az moziból hazafelé vezető úton lőtte le hátulról egy ismeretlen tettes röviddel éjfél előtt. A szociáldemokrata politikus három és fél éve volt újra Svédország miniszterelnöke, 1969-től 1976-ig egyszer már betöltötte ezt a tisztséget. A felesége könnyű sérülésekkel élte túl a támadást. A gyilkosság és az, hogy az ügy felderítetlen maradt, máig nemzeti traumát jelent Svédországnak.

A svéd ügyészség 2017-ben ismét nyomozni kezdett, és szerdán bejelentette: a feltételezett elkövető Stig Engström, a Skandia biztosítótársaság egykori munkavállalója. Meggyanúsítani azonban nem tudják, mivel 20 évvel ezelőtt elhunyt.

A Spiegel német hetilap azt írja: a miniszterelnök meggyilkolása Európa egyik legnagyobb bűnügye volt, amit a világ egyik legbonyolultabb és legköltségesebb nyomozása követetett. A Süddeutsche Zeitung azt írja: 10 ezer embert hallgattak meg az eljárásban. A stockholmi ügyész Krister Petersson szerint a nyomozati anyag digitalizálása is hozzájárult ahhoz, hogy most új következtetéseket vonhasson le a hatóság.

Több elkövető is szóba jött a nyomozás során, végül egy drogfüggő, büntetett előéletű férfit, akit Palme felesége is az elkövetőként azonosított, el is ítéltek, de fellebbezett, és felmentették, mert a bíróság szerint nem volt kétséget kizáróan bizonyított a bűnössége.

A svéd ügyészség most Stig Engströmöt, egy grafikust nevezett meg feltételezett elkövetőként, aki a gyilkosság helyszínéhez közeli Skandia biztosítótársaságnál dolgozott, és a helyszínen látták a gyilkosság időpontjában. A nyomozás vezetője szerint rajongott a fegyverekért, és többször nyilatkozott ellenséges hangon Olof Palméről. A nyomozás során szemtanúként hallgatták ki. Engström azt állította: segíteni akart a sérült miniszterelnökön. A nyomozás idején a médiában is többször beszélt a történtekről. Később azonban ellentmondások bukkantak fel a férfi elbeszéléseiben – idézi fel a Süddeutsche Zeitung.