Megpróbálhatták megmérgezni Kijevben Roman Abramovicsot

Megpróbálhatták megmérgezni Kijevben Roman Abramovicsot

Roman Abramovics, a Chelsea labdarúgóklub tulajdonosa tapsol az első osztályú labdarúgó-bajnokságban játszott Chelsea-Sunderland mérkőzésen a londoni Stamford Bridge Stadionban 2017. május 21-én (Fotó: MTI/EPA/Andy Rain)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Március 3-ról 4-re virradó éjszaka az Ukrajna és Oroszország közötti béketárgyalásokon részt vevő delegáció három tagja – köztük az ismert orosz oligarcha, Roman Abramovics – vegyi fegyverrel való mérgezésre utaló tüneteket tapasztalt – állította hétfőn a Bellingcat elnevezésű tényfeltáró portál, valamint az amerikai Wall Street Journal napilap. A két médium bejelentése szerint az ukrán fővárosban tartott találkozó után Abramovicsnak és az ukrán küldöttség legalább két magas rangú tagjának olyan tünetei jelentkeztek, mint a szemkivörösödés, az állandó és fájdalmas könnyezés és hámsérülés az arcbőrükön és a kezükön.

Az amerikai lap forrásai a feltételezett támadásért a moszkvai keményvonalasokat hibáztatták, akik szerintük a háború befejezéséért folytatott tárgyalásokat akarták szabotálni. Egy, Abramovicshoz közel álló személy ugyanakkor azt mondta, nem világos, hogy ki célozta a csoportot. Mivel Abramovics a kezdetektől a tárgyalások elősegítésén iparkodik, és talán ő az egyik utolsó komoly kapocs az orosz és az ukrán vezetés között, megmérgezése egyik félnek se jönne jól sok szempontból.

Abramovics feltételezett kijevi mérgezésével kapcsolatban a brit The Guardian napilap budapesti tudósítója, Shaun Walker arról írt egy Twitter-bejegyzésében, hogy oligarcha több órára is elvesztette a látását, és ezt követően Törökországban kezeltette magát. Közben az amerikai hírszerzés névtelenséget kérő, magas rangú tisztviselője is reagált a hírre, és közölte, feltételezésük szerint Abramovics és a tárgyalódelegáció többi tagja „környezeti” tényező és nem mérgezés miatt lett beteg. Az amerikai hírszerzési forrás ugyanakkor semmi további konkrétumot vagy részletet nem árult el.

A rosszullét tényét Abramovicshoz közvetlen közel álló forrás is megerősítette a BBC-nek, hozzátéve, hogy az már hetekkel ezelőtt történt, az oligarcha azóta jól van, és töretlenül azon dolgozik, hogy sikerüljön békét kötnie a feleknek. Az oligarchához közeli forrás szerint egyelőre nem világos, hogy Abramovicson kívül kiket ért még a támadás, és egyáltalán azt ki hajtotta végre, valamint mi, ki lehet a forrása. Abramovicshoz közel állók források azt mondják, hogy az orosz oligarcha több ukránokkal folytatott találkozón is részt vett, és csak a maga nevében dolgozik, miután segítséget kértek tőle.

Az ukrán felkérés tényét erősíti az a korábbi, ugyancsak Wall Street Journal-információ, amely szerint az ukrán elnök arra kérte Joe Bident, hogy ne szankcionálja az orosz Roman Abramovicsot, hogy így segítse elő a béketárgyalásokat. Az amerikai lap már korábban is jelezte, a szankciókkal sújtott orosz oligarcha közvetítői szerepet próbál vállalni a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatandó tárgyalásokban.

FRISS, 20:45: Bonyolódik az Abramovics-féle feltételezett mérgezés ügye. Miután a Bellingcat és a Wall Street Journal közölte, az orosz oligarcha mellett két ukrán tárgyaló is mérgezés áldozata lehetett, az ukrán elnök egyik vezető tanácsadója, Mihajlko Podoljak a Hromadszke hírtelevíziónak nyilatkozva „spekulációnak” minősítette a vádat, hozzátéve, hogy minden ukrán tárgyaló jelenleg is „a szokásos módon dolgozik”.

Abramovics 2003-ban vette meg az angol élvonalbeli Chelsea labdarúgó csapatát, amelynek „felügyeletét és gondozását” az orosz invázió megkezdése után 2 nappal, még az orosz oligarchák ellen életbe lépő szankciók előtt egy jótékonysági alapítványnak adott át. Mivel azonban a londoni futballklub is Abramovics befagyasztott nagy-britanniai vagyoneszközei közé tartozik, egyelőre lekerült a napirendről a Chelsea eladása. A Premier League egyébként még március 12-én megfosztotta Abramovicsot a londoni futballklub igazgatói tisztségétől.

Az orosz milliárdos korábban közigazgatási tisztséget vállalt Vlagyimir Putyin első két elnöki ciklusában: 2000 és 2008 között ő volt Csukcsföld kormányzója. Vélhetően így próbálja megvédeni az egyesületet attól, hogy az Oroszországot érintő szankciók hátrányosan érintsék.

A háború híreiről szóló percről percre tudósításunkat itt tudják követni!