Miközben rekordot dönt a járvány, tömeges oltásba kezdtek Indiában

Miközben rekordot dönt a járvány, tömeges oltásba kezdtek Indiában

Védőruhás munkás készít elő egy máglyát Újdelhi egyik krematóriumában (Fotó: REUTERS/Adnan Abidi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Indiában mégis megkezdődött szombaton a koronavírus elleni oltókampány annak ellenére, hogy előző nap még azt jelezték, az oltóanyaghiány miatt csúszhat a nagyszabású vakcináció.

A külügyminisztérium bejelentette: 150 ezer Szputnyik V-vakcina érkezett, és még további több millió dózist várnak Oroszországból. Eddig a lakosság 11,5 százalékát – 150 millió embert – tudtak beoltani, és csak 25 millióan kapták meg a második adag oltóanyagot.

Szombaton további egy héttel meghosszabbították a járvány miatt elrendelt zárlatot Újdelhiben. Eredetileg hétfőig tartottak volna a korlátozások, de az új fertőzöttek száma olyan nagy ütemben emelkedik, hogy indokolt a zárlat fenntartása. Az utóbbi 24 órában 27 ezer új esetet diagnosztizáltak a 20 milliós nagyvárosban, és 375-en haltak meg. Az elvégzett koronavírus-tesztek csaknem 33 százaléka lett pozitív, és szakértők szerint a valós számok ennél még sokkal magasabbak lehetnek.

Újdelhi kórházai telítettek, gyógyszer- és oxigénhiánnyal küzdenek, számos beteget nem tudnak ellátni. Sok temető már megtelt, a krematóriumok folyamatosan működnek.

Szombaton újabb rekordot döntött az egy nap alatt újonnan regisztrált fertőzöttek száma: 401 993 esetet diagnosztizáltak, és 3523 elhalálozásról adtak hírt. Áprilisban 7 millió fertőzöttet találtak az 1,3 milliárd lakosú országban. Összesen már több mint 211 ezer ember halálát okozta a járvány Indiában. (MTI)