Mol-győzelem: megszólalt a horvát kormányfő

Mol-győzelem: megszólalt a horvát kormányfő

Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök a Három Tenger Kezdeményezés (Three Seas Summit) csúcstalálkozón Rigában 2022. június 20-án (Fotó: MTI/EPA/Toms Kalnins)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A mostani horvát kormány megörökölte a Mol-INA-ügyet, és az egyetlen lehetséges irányt követte: folytatja az eljárásokat és alátámasztja a horvát álláspontot – mondta Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök szerdán a washingtoni választott bíróságnak a Mol Zrt. kártérítési kérelmének ügyében hozott, Horvátország számára kedvezőtlen döntését kommentálva az MTI szerint. 

A politikus sajtótájékoztatóján kiemelte: hosszú folyamatról van szó, amely nyolc évig tartott. A Mol 2013 végén kezdeményezte az eljárást a horvát kormány ellen Washingtonban, azt állítva, hogy Zágráb nem teljesítette bizonyos szerződéses kötelezettségeit és vállalásait. Az INA részvényeinek eladása 2003-ban kezdődött meg, Ivica Racan miniszterelnöksége alatt, majd különböző döntések születtek Ivo Sanader és Zoran Milanovic kormányzása alatt is – idézte fel Plenkovic. – Mi megörököltük az ügyet, és az egyetlen lehetséges irányt követtük, mégpedig, hogy folytatjuk az eljárásokat, és alátámasztjuk a horvát álláspontot – húzta alá.

Plenkovic jelezte: a kormány kedden késő este kapta meg a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja (ICSID) döntését. A politikus tényként említette, hogy a washingtoni választott bíróság a Mol-INA-ügyben indított eljárásban elutasította a Mol Zrt. kártérítési kérelmének nagy részét, mindössze 184 millió dollárt hagyott jóvá az 1,1 milliárd dollár követelésből. Horvátországnak meg kell térítenie az eljárás költségeinek egy részét, körülbelül egymillió eurót, valamint a 184 millió dolláron felül késedelmi kamatot is kell fizetnie. Hozzátette: a szakértők most tanulmányozzák a 216 oldalas dokumentumot, az elemzés után pedig döntenek a további lépésekről.

Plenkovic emlékeztetett: a kormány mindent megtett annak érdekében, hogy visszavásárolja az INA horvát olajipari vállalat részvényeit a Moltól. –Szakértőket kértek fel, mélyelemzést végeztek a kivásárlásról, és ajánlatot tettek a Molnak – mondta. – De a jelzésünket a másik oldal nem fogadta el, sokkal több pénzt kértek – jelentette ki a kormányfő.

A Mol a győzelem hírére úgy reagált: miután az ítélet kimondta, nem volt korrupció, nem megalapozottak Horvátország vesztegetéssel kapcsolatos állításai, ezért Hernádi Zsolt jelenlegi jogerős elítélése „szembemegy” a nemzetközi bíróság megállapításaival, a horvát igazságszolgáltatásnak így lépéseket kell tennie ennek a korrigálására.