25 éve nem látott erejű földrengés rázta meg Tajvant

25 éve nem látott erejű földrengés rázta meg Tajvant

Földrengésben megrongálódott épület Hualienben, Tajvanon 2024. április 3-án (Fotó: AFP via Europress/CNA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül!

7,4-es erősségű földrengés rázta meg Tajvan keleti partját helyi idő szerint szerda reggel, legalább kilenc ember meghalt, több mint hétszázan megsérültek, több mint 100 embert pedig keresnek az épületek alatt. Sajtójelentések szerint ez volt az elmúlt 25 év legnagyobb földrengése Tajvanon. Helyi idő szerint délután három óráig 101 utórengést rögzítettek.

A rengés epicentruma Hualien várostól mintegy 18 kilométerre délre volt – közölte az amerikai földtani intézet. Hualien távoli, hegyvidéki régióját hatalmas földcsuszamlások rengették meg, és olyan károkat okoztak, amelyek helyreállítása hetekig is eltarthat. A rengéseket egészen a fővárosig, Tajpejig lehetett érezni, videókon is látható az épületek rázkódása. A rengés után szökőárriadót rendelt el a szigeten és a szomszédos országokban, amelyek közül néhányat azóta visszavontak. A rengés egész Tajvanon károkat okozott, és legalább kilenc földcsuszamlást váltott ki – a helyi médiajelentések szerint egy egész hegyoldal csúszott a Suhua autópályára. A vasúti közlekedést országszerte leállították. A hualieni megyei önkormányzat közzétette a sérülésekkel kórházba szállított emberek listáját, amely helyi idő szerint szerda délben 118 fő volt. A részben összedőlt épületek egyike egy raktárépület volt Új-Tajpej városában, ahonnan négy embert mentettek ki – közölte a tajvani Központi Hírügynökség. További 12 embert mentettek ki egy másik, Új-Tajpej városában található épületből, ahol az alapzat a földbe süllyedt.

Tajvan elnöke közölte, hogy a hadsereget is bevetik a mentési műveletekben. A Facebookon közzétett bejegyzésében arra is felszólította a lakosokat, hogy figyeljenek a hivatalos szervek közléseire, és kerüljék a felvonulásokat, tekintettel az utórengések sorozatára. A hualieni televíziókban sugárzott felvételeken látható, hogy néhány épület bizonytalan szögben dől. A helyszínen többszörös evakuálás zajlik, a városban négy alagútban is emberek rekedtek. Később azt közölték, hogy Hualien városában néhány épület veszélyesen megdőlt és vasúti sínek is eltörtek. 

Hualien egy város Tajvan keleti partján. Eléggé távoli, és Tajvan őslakos törzsi kultúráinak otthona. Történelme nagy részében ez a terület teljesen el volt vágva Tajvan többi részétől. A város mellett található Taroko szurdokot Ázsia egyik természeti csodájának tartják. Az emberek a világ minden tájáról jönnek, hogy megnézzék, és lehet, hogy most valóban csapdába estek a szurdokban a földrengés és a földcsuszamlások miatt. Az elmúlt évtizedekben javult az infrastruktúra, de ez még mindig nehezen megközelíthető helynek számít – és a mentőcsapatok csak légi úton juthatnak oda. Közben Japán és Kína is segítséget ajánlott.

Tajvan magyarországi képviselete azt közölte magyar idő szerint 11 órakor, hogy a földrengés sem magyar, sem szerb, koszovói, montenegrói vagy boszniai-hercegovinai állampolgár nincs az érintettek között.

Címkék: földrengés, Tajvan