Egyenesen Tajvanról: milyen az élet a kínai nagy testvér szorításában? – Reptér Lukács Csabával

Egyenesen Tajvanról: milyen az élet a kínai nagy testvér szorításában? – Reptér Lukács Csabával

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre feszültebb a helyzet Kína és az általuk szakadár szigetként tekintett Tajvan között. Mennyire puskaporos a hangulat? Hogyan élik meg ezt az emberek Tajvanon? Milyenek a hétköznapok? A gazdaságin kívül milyen hozadéka van annak, hogy a szigeten gyártják a világ precíziós, csúcstechnológiás mikrocsipek több mint 90 százalékát, amelyeket a hadiipartól a mesterséges intelligencia fejlesztésig szinte mindenki használ? Miért érzi több tajvani vállalat is úgy, hogy, Magyarország már nem feltétlenül garancia a biztonságra? Merre haladnak az „okosvárosok”, egyáltalán mit takar ez az igen tág kifejezés? Magyarország hol helyezhető el ezen a koordináta rendszeren? Ezekről beszélgettünk Lukács Csaba lapigazgatónkkal, aki nemrég Tajvan szigetén járt egy okosváros konferencián, és aki májusban az új tajvani elnök, Laj Cseng-tö beiktatásán is ott lesz.

Az e heti brüsszeli percekben pedig azt jártuk körbe tudósítónkkal, Arató Lászlóval, hogy mennyire jó az nekünk, ha a magyar rendőrökkel kínaiak is járőröznek? Az igen csak érzékeny kérdés megvitatását az Európai Parlament is napirendjére tűzte.

A műsor podcastként is meghallgatható. Iratkozzon fel Podcast-csatornáinkra: SpotifyGoogle PodcastsApple Podcast.