Egyenesen Tajvanról: milyen az élet a kínai nagy testvér szorításában? – Reptér Lukács Csabával

Egyenesen Tajvanról: milyen az élet a kínai nagy testvér szorításában? – Reptér Lukács Csabával

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre feszültebb a helyzet Kína és az általuk szakadár szigetként tekintett Tajvan között. Mennyire puskaporos a hangulat? Hogyan élik meg ezt az emberek Tajvanon? Milyenek a hétköznapok? A gazdaságin kívül milyen hozadéka van annak, hogy a szigeten gyártják a világ precíziós, csúcstechnológiás mikrocsipek több mint 90 százalékát, amelyeket a hadiipartól a mesterséges intelligencia fejlesztésig szinte mindenki használ? Miért érzi több tajvani vállalat is úgy, hogy, Magyarország már nem feltétlenül garancia a biztonságra? Merre haladnak az „okosvárosok”, egyáltalán mit takar ez az igen tág kifejezés? Magyarország hol helyezhető el ezen a koordináta rendszeren? Ezekről beszélgettünk Lukács Csaba lapigazgatónkkal, aki nemrég Tajvan szigetén járt egy okosváros konferencián, és aki májusban az új tajvani elnök, Laj Cseng-tö beiktatásán is ott lesz.

Az e heti brüsszeli percekben pedig azt jártuk körbe tudósítónkkal, Arató Lászlóval, hogy mennyire jó az nekünk, ha a magyar rendőrökkel kínaiak is járőröznek? Az igen csak érzékeny kérdés megvitatását az Európai Parlament is napirendjére tűzte.

A műsor podcastként is meghallgatható. Iratkozzon fel Podcast-csatornáinkra: SpotifyGoogle PodcastsApple Podcast.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.