Most éppen Joe Biden tűnik esélyesebbnek az amerikai elnökválasztáson

Most éppen Joe Biden tűnik esélyesebbnek az amerikai elnökválasztáson

Joe Biden amerikai elnök beszédet mond a nők hónapja alkalmából adott, Women’s History Month elnevezésû fogadáson a washingtoni Fehér Ház Keleti termében 2024. március 18-án. Az Egyesült Államokban 1987 óta minden év márciusában megünneplik a nők történelemhez, kultúrához és társadalomhoz való, történelmi korszakokon átívelő hozzájárulását. (Fotó: MTI/AP/Evan Vucci)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hét hónappal az elnökválasztás előtt a legújabb közvélemény-kutatások többségében Joe Biden megelőzi Donald Trumpot – írja a Newsweek.

Bár a tavalyi év végén még úgy tűnt, hogy a hivatalban lévő elnök vesztésre áll a csatatér államokkal a republikánus kihívójával szemben, most újra szoros a verseny. Az amerikai lap szerint az utóbbi napokban a felmérések Biden javára mozdultak el: a RacetotheWH weboldalra feltöltött tizenkét legfrissebb felmérés közül nyolcban a demokrata hivatalban lévő elnöknek jósolják a végső győzelmet. A legfrissebb ilyen felmérésben, amelyet a Reuters és az Ipsos készített, a demokrata jelöltnek a szavazatok 41 százalékát, míg Trumpnak a szavazatok 37 százalékát jósolják. Az Ipsos ebben a felmérésben 833 regisztrált szavazót kérdezett meg április 5. és 9. között.

Az IBD/TIPP április 3. és 5. között 1265 regisztrált választópolgár körében végzett másik felmérésében Biden 3 százalékpontos előnnyel vezet (43 százalék versus 40 százalékhoz), eközben egy 674 valószínű szavazó körében végzett, március 18. és március 28. között készült Marquette-felmérés szerint Biden a szavazatok 52 százalékát kapja majd, Trump pedig csak 48 százalékát.

Más felmérések szerint azonban Trumpnak több támogatója lehet a választás napján. A Morning Consult egyik, 6236 regisztrált szavazó körében végzett felmérése azt jósolta, hogy a republikánus a szavazatarány 44 százalékát fogja megszerezni, szemben Biden 43 százalékával – ám ez is szoros, hibahatáron belüli versenyt jelez.