Musk után Zuckerberg is ultimátumot kapott az EU-tól

Musk után Zuckerberg is ultimátumot kapott az EU-tól

Mark Zuckerberg, a Facebook internetes közösségi portál társalapítója, a Meta vezérigazgatója Washingtonban 2023. szeptember 13-án. (Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew)

Fotó: Shawn Thew

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

24 órát kapott a Meta az EU-tól, hogy tegyen valamit az izraeli-palesztin háborúval kapcsolatban a Facebookon terjedő álhírek miatt – írja a Reuters. Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa levélben figyelmeztette Mark Zuckerberget, hogy az EU-ban a digitális szolgáltatásokról szóló törvény szerint a közösségi média cégeinek el kell távolítaniuk az álhíreket, valamint az illegális – például erőszakra buzdító vagy a terrort támogató – tartalmakat.

Nem a Facebook anyacége az első, amely ilyen figyelmeztetést kapott: szerdán a Twittert – újabb nevén X-et – is felszólította Breton, hogy lépjen az álhírek és az erőszakos tartalom ellen. A 24 órás ultimátum azt jelenti, hogy ennyi ideje van a cégvezetésnek válaszolni és elkezdeni leszedni az erőszakra buzdító híreket. Ha ezt nem teszi meg a felszólított cég, akkor az EU akár a vállalat bevételeinek 6 százalékát kitevő bírságot is kiszabhat – emlékeztet a Hvg.hu. Az X vezérigazgatója, Linda Yaccarino csütörtökön már jelezte: több száz „Hamászhoz kötődő fiókot" távolítottak el, és több tízezer poszt eltávolítására vagy megjelölésére tettek intézkedéseket az Izrael elleni támadás óta.

Címkék: Facebook, EU