Nagy az ijedelem Dél-Koreában – baj van az influenzaoltással?

Nagy az ijedelem Dél-Koreában – baj van az influenzaoltással?

A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő emberek kelnek át az úttesten Szöulban 2020. szeptember 3-án. A dél-koreai kormány bejelentette, hogy Szöulban a járvány második hullámának megfékezése érdekében az éttermek és pékségek este kilenctől reggel ötig csak kiszállítással vagy elvitelre árusíthatnak ételt. MTI/EPA/Dzson Hon Kjun

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már legalább 32-re nőtt azoknak a dél-koreaiaknak a száma, akik kaptak az országszerte terjesztett influenzaoltásból, és nem sokkal később elhunytak. A szakemberek cáfolnak és nyugtatnak, a hatósági vizsgálatok egyelőre nem állapítottak meg közvetlen összefüggést – írja a South China Morning Post.

A koronavírus-járvány miatt – más országokhoz hasonlóan – Dél-Koreában is célul tűzték ki a lakosság minél nagyobb mértékű átoltását az influenza elleni vakcinával. Az állami kezdeményezésű kampány keretében az 52 milliós országból 30 milliót szeretnének beoltatni, vagyis a szokásoshoz képest 20 százalékkal több vakcinát rendeltek, hogy a tél közeledtével elkerüljék az ikerpandémiát, amikor a koronavírus-járvány mellé influenzajárvány is társul.

Az oltási kampány most gellert kapott, miután többen meghaltak azt követően, hogy megkapták a vakcinát. Az egészségügyi hatóságok igyekeznek megnyugtatni a felháborodott közvéleményt, és állítják, kicsi az esélye annak, hogy a halálesetek az oltásokhoz köthetők. Kormányzati utasításra törvényszéki szakértők vizsgáltak ki néhány gyanús halálesetet, köztük van az a 17 esztendős fiú is, aki a legfiatalabb áldozat volt. Ő két nappal az oltása után vesztette életét, de a szakértők nem találtak meggyőző bizonyítékot arra, hogy közvetlenül a vakcina okozta volna a halálát. A vizsgált kilenc áldozatból hétnek valamilyen krónikus alapbetegsége volt. A halottakat COVID-19 fertőzésre is tesztelik – tették hozzá a hatóságok.

– Megértem és sajnálom, hogy az emberek aggódnak a vakcina miatt – idézi a BBC Park Neung-hoo egészségügyi minisztert, aki egyúttal megerősítette, hogy folytatódik az ingyenes oltásprogram. Arra is ígéretet tett, hogy áttekintik az esetek lehetséges okait, és felülvizsgálják a programban résztvevő oltóanyagok útját a gyártástól a forgalmazásig.

Többféle vakcinával oltják a dél-koreaiakat: a gyártók a belföldi GC Pharma, az SK Bioscience, a Korea Vaccine, a Boryung Biopharma Company valamint a francia Sanofi. A 32 gyanús haláleset közül 22 azok közé tartozott, akiket ingyen oltottak azzal a vakcinával, amelyet mintegy 19 millió tizenéves és idős ember számára szereztek be. Az áldozatok közül 10 az SK Bioscience, 5-5 a Boryung és a GC Pharma, 4 a Sanofi és 1 a Korea Vaccine oltóanyagát kapta. A négy érintett dél-koreai cég valamint a Sanofi is hallgat egyelőre az ügyről. 

Dél-Korea eddig viszonylag sikeresen védekezett a koronavírus ellen, de az utóbbi időben kicsit gyorsult a terjedési sebesség: legutóbb egy nap alatt 77 új esetről (náluk ez már soknak számít) számolt be a szöuli járványügyi és betegségmegelőzési központ. A járvány kezdete óta csaknem 26 ezren fertőződtek meg, és 457-en haltak meg.

Az influenzaoltások beadása október 13-án kezdődött, és már 8,3 millióan vannak túl rajta. Eddig mintegy 350 esetben tapasztaltak valamilyen rendellenes reakciót.

Rövid időn belül ez a második alkalom, hogy a dél-koreai lakosság bizalma megrendült a szezonális influenzaoltásban. Korábban három hétre kellett felfüggeszteni a programot, miután kiderült, hogy mintegy 5 milliónyi oltóanyagot fagyasztás helyett szoba-hőmérsékleten tároltak az egészségügyi intézményekbe történő szállítás közben. A mostani vizsgálat kiderítette, hogy az elhunytak egyike sem kapott ebből a visszahívott vakcinából. A dél-koreai orvosi kamara mindenesetre azt javasolja, hogy a szöuli kormány újra függessze fel a programot egy hétre, szerintük az oltásokat mindaddig nem lenne szabad beadni, míg a kockázatot nem sikerül teljes egészében kizárni.