Nazarbajev videóbeszédet intézett a kazahokhoz

Nazarbajev videóbeszédet intézett a kazahokhoz

Nurszultan Nazarbajev (Fotó: KTK TV/Youtube)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A zavargások óta először jelent meg a nyilvánosság előtt Kazahsztán volt elnöke, Nurszultan Nazarbajev, tájékoztatott az MTI. Korábban azt lehetett hallani, hogy a 81 éves vezető külföldre menekült a tüntetések kirobbanása miatt. Most egy íróasztal mögött, kazah zászlók előtt beszélt arról, hogy nem ment sehová, továbbra is a fővárosban, a róla elnevezett Nur-Szultanban tartózkodik.

Nazarbajev kijelentette, a mostani elnök, azaz Kaszim-Zsomart Tokajev teljhatalommal bír, egyben ő az ország biztonsági tanácsának vezetője. A korábbi vezető szerint hamarosan a kormányzó párt elnökévé is megválasztják Tokajevet, így az elitben nincs konfliktus vagy konfrontáció. Nazarbajev szerint a tüntetők az ország integritását, az állam alapjait akarják lerombolni, és ki kell deríteni, ki szervezte ezeket a „pogromokat”.

A politikus 2019 márciusában távozott az elnöki posztról, viszont ezután is jelentős pozíciókkal bírt, a Biztonsági Tanácsban is őrizve vezető szerepét. A leginkább Nazarbajev ellen, illetve az elit fényűző életmódja és az országban tapasztalható szegénység miatt kirobbant tüntetések után viszont Tokajev átvette a Tanács irányítását is. Tokajev még el is ítélte Nazerbajev szerepét az elit meggazdagodásában, de ő is arról beszélt, hogy a zavargások külföldi beavatkozás következményei voltak. Erre bizonyítékot nem tudott hozni, viszont behívta az oroszokat, hogy segítsen megfékezni a demonstrációkat. Egyébként a magyar kormány is azt a narratívát visszhangozta nyilatkozatában, amit Tokajev, illetve az oroszok szeretnek hangoztatni.