Negatív teszt kell majd az Ausztriába ingázóknak

Negatív teszt kell majd az Ausztriába ingázóknak

Feltorlódott kocsisor az osztrák-magyar határon, Nickelsdorf közelében 2020. szeptember 1-jén hajnalban (Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ausztriában február 8-tól enyhítenek a koronavírus-járvány nyomán bevezetett szigorításokon – jelentette be Sebastian Kurz osztrák kancellár hétfőn. Azt is mondta, hogy szigorítják ugyanakkor a határellenőrzéseket.

A részletekről kedd délelőtti sajtótájékoztatón számolt be Karl Nehammer, Ausztria belügyminisztere. Elmondta: a szigorú, december 19-e óta Magyarország irányába is érvényben lévő osztrák határellenőrzés továbbra is fennmarad. A szabályok alól mindig voltak kivételek, az ingázók is ide tartoztak, de ez a jövőben változni fog. Hetente negatív PCR-vagy antigéntesztet kell majd felmutatnia az ingázóknak. Regisztrálniuk is kell, ahogy minden más beutazónak. Nehammer újságírói kérdésre úgy pontosított: a heti egy teszt azt jelenti, hogy az országba való belépéskor a negatív teszt nem lehet régebbi hét napnál.

Az ingázók – néhány speciális foglalkozási csoporttal együtt – ilyen módon is kivételt jelentenek továbbra is. Az általános szabály ugyanis beutazáskor az lesz másoknak, hogy fel kell mutatni negatív tesztet, ami a beutazás feltétele, de ennek birtokában is karanténba kell vonulni tíz napra. A miniszter azt is bejelentette: azok a beutazók, akik tíz napra karanténba kerülnek Ausztriában, mostantól nem szabadulhatnak öt nap után teszttel, ki kell tölteniük a tíz napos karantént.

A részleteket rendelet fogja tartalmazni, amelyen még dolgoznak.